Första derbyvinsten i trean till Matfors: "Kontrollerat"

Efter tre raka vinster och serieledning föll i afton Östavall platt i derbyt mot Matfors med 1-3 "hemma" på Ånge IP.
– Kontrollerat från start till mål, säger Matfors tränare Andreas Jonsson.

På ett kylslaget Ånge IP, fem grader, drabbade Östavalls IF och Matfors IF samman i årets första Medelpads derby i division 3. Skulle Östavall få behålla sin serieledning eller skulle bruksgänget från Matfors sätta käppar i hjulet?

Svaret kom rätt snabbt av gästerna, redan i den 4:e matchminuten trycker Yunus Tazelli in ett skott från vänsterkanten som inte såg alltför otagbart ut. Kanske ringde en väckarklocka för hemmalaget för nästan direkt på avspark skapar man ett ypperligt tillfälle att få en snabb kvittering, men Magnus Rimeslåtten tar i lite för mycket och bollen går över målställningen.
Men det skulle bara gå ytterligare 5 minuter innan nästa Östavalls chans kom och den här gången hamnade bollen i mål, men blåstes av för offside.

Istället kom 0-2 efter en fin nick av Rasmus Portin i 31:a minuten och 0-2 tändes på tavlan. Det blev också halvtidsresultatet och det får anses rättvist efter de första 45. Förklaringen kanske var Matfors höga press på hemmaförsvaret under halvleken. Hemmalaget stördes i sina uppspel och bollen hamnade allt för ofta på fel adress och Matfors kunde erövra bollen för att åter gå till anfall mot hemmamålet.

När så andra halvlek drog igång verkade det som tränaren David Nordberg i hemmalaget insett att man ska försöka med samma taktik själva. Den alltid farlige Chidi Omeje skickade iväg en rökare redan efter någon minut som Matforskeepern Joel Molin fick sträcka ut sin hela längd på.

Östavall jagar en reducering och är väl värda densamma när inbytte Haik Danielyan sätter bollen i nät i den 70:e minuten efter ett perfekt inspel från kanten av Adam Norling.
De gröna jagar en kvittering och trycker även ner motståndarna i eget straffområde en hel del. Men som det hänt en del gånger tidigare när ett lag pressar på kommer den där kontringen. Den här gången var det gästernas Sebastian Koivisto som rann igenom och rullade snyggt in 1-3 för gästerna.

Som helhet får segern för Matfors ses som rättvis och nu hoppas vi på några fler plus grader till nästa omgång.

– Kontrollerat från start till mål. Vi gör en jättefin insats. Vi blev aldrig skärrade av deras reducering utan återtog ganska snabbt vårt tvåmålsövertag. Imponerande att se Andreas Eriksson ta bort deras stjärnspelare, säger Matfors tränare Andreas Jonsson.

– Tungt! Vi gjorde det inte lätt för oss i kväll. Vi kom ut bleka och ingen verkade sugen att spela fotboll och verkligen ta upp kampen och betala priset med några blåmärken. Matfors var hetare och vinner rättvist, säger Östavalls tränare David Nordberg.

Sebastian Koivisto Persson var nog den som satte Östavalls försvar på prov under hela matchen och tillsammans med nyförvärvet från Bollnäs Osman Abdullah och Andreas Eriksson ska de ha överbetyg i ett bra spelande Matfors.

I Östavall ger vi inhopparma Haik Danielian och Joakim Andersson plus tidigare nämnde Chidj Omeje godkänt i en match som stundtals var rätt tuff i närkamperna och en hel del gula kort utdelades. Tyvärr var dagens rättskipare lite ojämn i sina bedömningar och det ställde till en del för spelarna ute på planen.

Text & bilder:
Roger Mattsson, Lokalfotbollen.nu

Östavalls IF - Matfors IF 1-3
2022-04-29 - 19:00 - Ånge IP
0-1 Yunus Tazelli (5)
0-2 Rasmus Portin (31)
1-2 Haik Danielian (69)
1-3 Sebastian Koivisto Persson (81)
Domare: Robin Albertsson
Publik: 72
Matchfakta

Omgång 4: Fränsta vann målrikt derby över Alnö, Kuben förlängde sin segerrad men Selånger föll av vinnarspåret

Under söndagen slapp Fränsta resa iväg (nåja, till Ånge IP blev det i alla fall) men på papperet blev det årets första hemmamatch. Och där väntade Aln...

Läs mer

Alnö IF fyller 100 år idag - Lokalfotbollen gratulerar på den stora bemärkelsedagen!

Den 24 april 1924 bildades Alnö Idrottsförening och fyller med andra ord modiga 100 år idag! Ett av många lag inom fotbollen som passerat revy under ...

Läs mer

Omgång 3: Tredje raka trean för både Kuben och Selånger, Fränsta tappade allt på slutet i Umeå

Omgång 3: Kuben fortsätter på vinnarspåret medan Alnö inkasserade sitt tredje nederlag. Det blev kontentan efter tisdagskvällens derby som "Tigerrände...

Läs mer