Stöde IF:s Ann-Sofie Brännvall nominerad till "Årets Köng" i Sundsvalls kommun

26 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Sajten hejasundsvall.se delar varje år ut priset Årets Köng och en av de nominerade i år är Stöde IF:s ledare Ann-Sofie Brännvall.
- I flera decennier har hon varit med och flyttat fram positionerna för en mer jämlik fotboll, skriver sajten som en av motiveringarna.

Internetsidan Heja Sundsvall utser varje år "Årets Köng" till någon i kommunen som utmärkt sig det lilla extra.

I år är Stöde IF:s ledare Ann-Sofie Brännvall en av de nominerade.
"Hon har gjort ett starkt avtryck på två områden i Sundsvalls kommun. I flera decennier har hon varit med och flyttat fram positionerna för en mer jämlik fotboll. Dessutom har hon outtröttligt och med stor framgång arbetat för mer hållbara måltider i förskola och skola och för att dess status ska höjas", skriver hejasundsvall.se på sin sajt.

Ann-Sofie svarar så här när Heja Sundsvall ställer frågan "Vem är du, Ann-Sofie?"
- Jag är en engagerad och positiv person som älskar idrottslivet och har ett stort engagemang för bra måltider i förskola och skola. När jag var 11 år flyttade familjen från Sundsvall till Stöde. Där blev fotbollen en väg in i byns gemenskap och som 16-åring började jag ta på mig ledaruppdrag i Stöde IF. Där har jag stannat kvar i olika roller i över 40 år. Mitt engagemang i föreningen har till stor del legat på att utveckla dam- och flickfotbollen, och arbetat för likvärdiga förutsättningar och goda samarbeten inom och utanför föreningen. Ibland blivit starkt ifrågasatt, men har också fått igång en viktig diskussion för att tillsammans utveckla vår förening. I dag är jag engagerad i klubbens styrelse och driver frågor för alla medlemmar, det är viktigt för mig att vara med och påverka.

Vad är din bakgrund?
- Jag utbildade mig till kock på 90-talet och har arbetat inom den kommunala måltidsverksamheten sedan dess. Jag älskar mitt arbete! Det är otroligt ärofyllt att vara med och påverka barn och ungas matvanor, lägga grunden för hälsosamma måltider som ska vara goda och hållbara nu och för vår framtid. Mat är så viktigt och det berör väldigt många. I mitt arbete med menyer för förskola och skola är det viktigt att samarbeta med kockar, måltidspersonal, pedagogiska verksamheten och inte minst matgästerna. Då jag alltid går in med förutsättningen att se möjligheterna, då brukar vi hitta lösningar som i slutändan gör de flesta nöjda. Ibland blir det fel, det är inte hela världen att få backa och prova nytt.

Vad är du mest glad och stolt över?
- Inom föreningslivet är jag stolt över att ha utvecklat damfotbollen i föreningen och arbetet med Stöde IF. När det gäller måltider så är vi många som arbetar engagerat tillsammans för att det ska bli bra, vi har kommit långt. Nyligen blev jag intervjuad av studenter från KTH i Stockholm gällande matsvinn, hållbarhet och efterfrågan på livsmedel. Då kände jag mig stolt som kunde berätta om vårt hållbarhetsarbete och att vi vågar tänka nytt och att laga mat som är god oavsett proteinkälla. Att vårt arbete med bemötande och värdskap i alla led är framgångsrikt och att vi från Sundsvall ofta är representerade i White Guide, ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Funkar det problemfritt?
- Det är klart att ibland stöter jag på motstånd, både i arbete och föreningsliv. Men för det mesta finns det lösningar. Att ha mod att stå upp för åsikter, föra en bra dialog trots att man får kritik är något jag tycker att jag lyckas med. Att vara lite klurig och se möjligheterna brukar lösa det mesta!

Med köngens makt – vad skulle du vilja förändra i Sundsvall?
- Gäller det idrott så behövs mycket mer jämlika förutsättningar för klubbar utanför stadskärnan som för stadsklubbar. Ett exempel är möjlighet att få rimligt tidiga träningstider på konstgräs. I dag kan det vara midnatt innan spelare som kommer från byarna en bit bort är tillbaka i hemmet efter en träning i stan. Byarna tillhör också Sundsvalls kommun.
- När det gäller måltiderna så vill jag vara med och fortsätta utveckla samarbetet med den pedagogiska verksamheten i förskola och skola, tillsammans blir vi bättre!. Lika viktigt är elevdemokrati, att eleverna fortsätter att vara med i dialogen om måltiderna.

Fakta:
Namn: Ann-Sofie Brännvall
Smeknamn: Anso.
Ålder: 58
Uppväxt: Sundsvall och Stöde.
Bor: Hus i Stöde
Familj: Maken Lars, två vuxna barn med familjer och barnbarnet Julie som bor i Stöde.
Gör: Engagerad i Stöde IF och arbetar som sektionschef inom Sundsvalls kommuns mat och måltider med inriktning måltidutveckling i förskola och skola.
Intressen: Idrott av alla de slag. Åker gärna runt i distriktet och ser fotbollsmatcher. Lämnar inte TV-rummet när det är Vinterstudion.
Det visste du inte om Ann-Sofie: Älskar att cykla och försöker att minst en gång i veckan trampa till jobbet. Hon startar då med sin elcykel kl 5 på morgonen i Stöde och är på jobbet inom knappt 2 timmar.

Vill du rösta på Stöde IF:s Ann-Sofie Brännvall? SMS:a “Ann-Sofie” till 070-269 45 90. En röst per nominerad och mobilnummer. Vi har ingen möjlighet att bekräfta din röst. Bland de som röstar tävlar vi ut ett presentkort från Birsta City på 1 000 kronor, meddelar hejasundsvall.se.

Sammandrag från matcherna i omgång 3 i Slutspel A

1 jul 2024 Div. 3 Medelpad

Systrarna Högbom, Clara sex mål och Hanna tre, hade målfest hemma på IP och svarade för nio av de tio målen mot Sund medan kvällens andra match, Sunds...

Läs mer

Zoe Tomleys dubbel avgjorde den uppskjutna matchen mellan Söröje och Sund

1 jul 2024 Div. 3 Medelpad

Sund föll mot Stöde med 0-10 senast. Ikväll i den uppskjutna matchen från omgång 1 i A-slutspelet hade man fått tillbaka några från sjukstugan och stu...

Läs mer

Matfors notoriska målskyttar vände mot Medskogs och toppar nu serien under sommaruppehållet

1 jul 2024 Div. 3 Medelpad

Marmenderbyt mellan Medskogs och Matfors spelades ikväll på Viforsplan där gästerna vände 0-1 till en 2-1-seger efter mål av sina notoriska målgörare ...

Läs mer

Kryss på Balders konstgräs mellan Sundsvalls FF och Söröje - Tilde Norlén poängräddare för hemmalaget

27 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Gästande Söröje tog tidigt ledningen på Balders konstgräs men lika tidigt in i andra halvlek utjämnade Tilde Norlén och trots att hemmalaget skapade f...

Läs mer

Nio mål av systrarna Högbom när Stöde vann med tvåsiffrigt över Sund

27 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Stöde målfrossade när ett sjukdomsdrabbat Sund kom på besök och man vann med hela 10-0 sedan systrarna Högbom prickat in nio av de tio fullträffarna, ...

Läs mer

Psykologiskt ledningsmål fick det att väga över i Timrå 2-favör: "Blev bättre ju längre matchen led"

24 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Det tog till slutminuten i första innan Timrå 2 fick hål på Sidsjö-Böle men i andra lossnade det med ytterligare tre mål.- Sjukt roligt att se att det...

Läs mer