NYHETER
Elitettan (d)

Medelpadslag i Elitettan 2019: Sundsvalls DFF

SDFF:s första "riktiga" nyförvärv är Trinidad-Tobagos landslagsspelare Liana Hinds. Foto: UWSL
SDFF:s första "riktiga" nyförvärv är Trinidad-Tobagos landslagsspelare Liana Hinds. Foto: UWSL

SDFF värvar landslagsback från Trinidad-Tobago: "Kommer att passa
in bra i laget"


(2019-01-31)
SDFF:s tunna trupp får breddning.
Nu har länets enda elitklubb på damsidan värvat ytterbacken Liana Hinds med landslagsmeriter från Trinidad-Tobago. 
– Hon är erfaren för sin ålder, rapp och en spelare som kommer passa bra in i lagets sätt att spela fotboll, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.


SDFF har inte gjort något direkt väsen av sig på transfermarknaden under silly season.
Men nu har man kontrakterat den 23-årige landslagsbacken för Trinidad- Tobago, Liana Hinds, som på meritlistan bland annat har 23 A-landskamper.
– Hon är främst ytterback och är erfaren för sin ålder, rapp och en spelare som kommer passa bra in i lagets sätt att spela fotboll, säger SDFF:s ordförande Mikael Torstensson till ST-sporten.
Om allt går i lås med arbetstillstånd med mera förväntas hon vara på plats i mars någongång.
Lianna spelade ifjol i Connecticut Fusion i United Women's Soccerleague, East Conference.

Läget i SDFF när det gäller spelartuppen:
In: Alva Lodén, mf (Piteå IF DFF).
Ut: Anna Björklund, b (Kvarnsvedems IK), Amanda Hamrin, b (.Selånger FK) och Ida Markström, b (Kovlands IF).
Rykten ut: Nicole McClure, mv, Ida Forsberg, mv, Sarah Elnicky och Anisa Guajardo

Ida Markström "varvar ner" i Kovland. Ida Markström "varvar ner" i Kovland.

SDFF tappar sin lagkapten Ida Markström – väljer spel på Ånäsvallen

(2019-01-15)
Ida Markström väljer att lämna SDFF efter fem säsonger.
Ny klubb blir division 2-laget Kovlands IF och den meriterade mittbacken byter därmed Np3 Arenas konstgräs mot Ånäsvallens mer väldoftande naturdito.
– Vi får in en ledartyp och ännu mer rutin, säger tränaren Emma Westlund.


"Varvar ner" i Kovland efter elitspel i SDFF

Sundsvalls DFF:s lagkapten Ida Markström väljer att 25 år ung avbryta sin satsning på elitfotbollen. Något som ST-sporten var först med att avslöja för ett par dagar sedan.
– Jag jobbar heltid, spelar fotboll på heltid och ska försöka få ihop ett vardagsliv och det sociala livet. När man inte får så mycket tillbaka så har det till slut blivit att det inte ger lika mycket energi som man lägger på det, säger Ida Markström som alltså väljer att trappa ner efter sin kanske bästa säsong i karriären.
– Jag tycker att jag gjorde min bästa säsong i fjol. Och vi som lag gjorde det också bra. Vi var helt uträknade och vi gick ut och visade att de hade fel och lyckades säkra kontraktet rätt tidigt på säsongen. Det var skönt att kunna bevisa att de hade fel, säger mittbacken.
Men slutar helt med fotbollen? Nix! Istället fortsätter hon sin aktiva karriär i nyuppflyttade division 2-laget Kovlands IF.

Ida, som kom från IK Huge i Bomhus strax utanför Gävle, hann med fem säsonger i SDFF och har fotbollen i blodet. Pappa Anders var allsvensk målvakt i både Hammarby och Gefle och storebror Jacob är hockeykeeper i NHL.


Ännu mer rutin

Tränaren Emma Westlund är givetvis nöjd med sitt klassförvärv:
– Vi får in en ledartyp och ännu mer rutin, något man aldrig kan få för mycket av. Amanda passar in i vårt lag med hennes inställning och speltyp. Hon kommer även göra oss vassare på fasta situationer då hon är en otroligt duktig huvudspelare.
Lokalfotbollen har redan berättat om Alexandra Karjel, ung mittback från Selånger FK (scrolla ner en bit för artikel). Dessutom har duon Amanda Sevefjord och målvakten Emelie Bergh återvänt från IFK Timrå plus att Veronica "Lonkan" Söderström gör comeback.
– Lagbygget ser allt starkare ut, avslutar tränaren Emma Westlund nöjt.
2017 vann Kovlands damer division 2 Mellersta Norrland, men tackade som bekant nej till spel i ettan. Blev därför som "tack" tvångsnedflyttade till Medelpads lägsta serie. Där var man totalt överlägsna och vann rubbet, ofta med stora siffror. Som läget är nu finns det "risk" för ännu en seger i den mellersta Norrlandsserien. Åtminstone om man ser till spelartruppen.

Alva Lodén, SDFF:s första nyförvärv. Alva Lodén, SDFF:s första nyförvärv.

Ny assisterande tränare i GIF Sundsvall – SDFF får talangfull mittfältare "på köpet"

(2019-01-09)
GIF Sundsvall värvar ny assisterande tränare i form av Andreas Pettersson.
Något som gynnar stadens andra elitlag, SDFF, som får hans dotter, 17-årige mittfältaren Alva Lodén, så att säga på köpet.
– Jag tycker att det verkar vara ett toppenlag med fina och bra spelare, säger Alva, som ifjol spelade med Piteå IF:s F19-lag.


Dotter till GIF Sundsvalls nye tränare

Det har varit tyst gällande nya spelare till vårt elitlag Sundsvalls DFF. Men nu är första nyförvärvet i hamn. Men det krävdes en GIF-värvning.
GIF Sundsvall gjorde för några veckor sedan klart med en ny assisterande tränare, Andreas Pettersson. Med till Norrlandsmetropolen följer dottern Alva Lodén.
Den 17-åriga mittfältaren har under den gångna säsongen spelat med Piteå IF:s F19-lag men har även varit uppe och tränat med dom svenska mästarinnorna under året.
– Det har varit kul att får vara med och träna med dem. Det har varit häftigt att få vara med och ta del av den resa som de har gjort, speciellt nu när de vann, säger Alva Lodén till ST-sporten.


Tillhört Flicklandslaget

Alva har även tillhört F17-landslaget där hon bland annat spelat ihop med SDFF:s Bollnäsfostrade målvakt Sara Wexén och tycker att det logiska alternativet var SDFF i och med flytten.
– Jag vill ju göra allt för att utvecklas och spela fotboll, för det älskar jag verkligen att göra. Så det var ganska självklart att först och främst höra av mig till SDFF. Jag tycker att det verkar vara ett toppenlag med fina och bra spelare. Jag tror att det kommer bli en fantastiskt rolig säsong., säger Alva som beskriver sig så här som spelare:
– Jag skulle säga att mina starka sidor är min spelförståelse och min teknik. Förhoppningsvis kan jag bjuda på bra fotboll den här säsongen, avslutar SDFF:s första nyförvärv för säsongen.
SDFF har tappat backen Anna Björklund till seriekonkurrenten Kvarnsvedems IK medan det ännu är oklart vad som händer med klubbens utländska spelarkader.

TIDIGARE SÄSONGER
Elitettan, damer