NYHETER
Division 5 Medelpad

Deltagande 10 lag i Medelpadsfemman 2019 (prelimiärt): Fränsta IK / Ljunga IF, Holms SK, IFK Sundsvall, Hassels IF, Indals IF, Kubikenborgs IF 2, Matfors IF 2, Selånger FK, Wiskans IF och Ånge IF.

Debuterade i IFK Sundsvalls A-lag som 16-åring – nu gör Jonas Lundin comeback hos Kamraterna


(2019-01-16)
Jonas Lundin debuterade som 16-åring i IFK Sundsvall 2003.
Nu gör den 31-årige mittfältaren comeback.
– Jonas är en grovjobbande mittfältare med god speluppfattning och är både kvick i fötterna och stark i kroppen, säger IFK-tränaren Olle Nordberg.


För de som följt IFK Sundsvall över tid är Jonas ett bekant ansikte. Alnösonen Jonas Lundin debuterade i IFK Sundsvalls A-lag redan som 16-åring 2003. Det blev sedan totalt fem säsonger för Kamraterna (2003-2007) med spel i både division 3 Mellersta Norrland och division 2 Norrland.
2008 flyttade Jonas till Jönköping för utbildning och spel med Bankeryds SK. Därefter blev det Stockholm och Karlbergs BK innan han 2011 lade skorna på hyllan och flyttlasset gick till Oslo och arbete inom träning och hälsa. Men efter drygt åtta år i vårt västra grannland har Jonas nu flyttat hem till Sundsvall och valt att göra comeback i IFK Sundsvall.
– I Jonas får vi in en rutinerad kille och lagspelare med stort IFK hjärta. Jonas är en grovjobbande mittfältare med god speluppfattning och är,trots åldern, både kvick i fötterna och stark i kroppen. Jonas kan användas över i princip hela planen och blir ett viktigt tillskott för oss dem kommande säsongen, säger tränaren Olle Nordberg.
Jonas kommer även ansvara för lagets fysträning då han har både utbildning och stor erfarenhet inom detta gebit.
Källa: IFK Sundsvalls hemsida.

Läget i truppen:
In: Olle Nordberg, Claudio Moraga, Johan Hallström, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Robin Holmlund och Simon Mohlin (samtliga Holms SK) samt Jonas Lundin och Johan Sundberg (comeback).
Ut: Uros Kalember (Söråkers FF) och Daniel Lindberg (Torpshammars IF). Dessutom har några spelare i fjolårstruppen inte bestämt sig ännu gällande en fortsättning.
Johan Sundberg är mest känd som forward i Sundsvall Dragons när det begav sig. Nu gör han comeback, men 37-åringen väljer fotboll och sista utpost i IFK Sundsvall. Foto: IFK Sundsvall.
Johan Sundberg är mest känd som forward i Sundsvall Dragons när det begav sig. Nu gör han comeback, men 37-åringen väljer fotboll och sista utpost i IFK Sundsvall. Foto: IFK Sundsvall.

Förre basketstjärnan gör comeback – men byter sport och ställer sig mellan stolparna i IFK Sundsvall 


(2019-01-14)
Han har spelat i basketlandslaget och Sundsvall Dragons.
Nu gör 37-årige Johan Sundberg comeback – men byter sport och ställer sig mellan stolparna i IFK Sundsvall.
– Johan är ett oprövat kort men har under träning överaskat positivt, säger nye IFK-tränaren Olle Nordberg.


Johan Sundberg har ett förflutet som basketstjärna i Sundsvall Dragons och fick även prova på landslagsspel.
Nu väljer han att göra comeback, men byter sport. Den drygt två meter långe 37-åringen tänker vakta IFK Sundsvalls mål den här säsongen.
– Johan har faktiskt ett förflutet i IFK Sundsvall som junior innan han valde att satsa helt och fullt på basketen där han bland annat blev svensk mästare i Dragons. Efter spelarkarriären har han under många år verkat som idrottsledare och baskettränare för funktionshindrade ungdomar. I Johan får vi in en social och ödmjuk ledarpersonlighet med både vinnarskalle och erfarenhet av elitidrottande.., säger nye IFK-tränaren Olle Nordberg.
Olle fortsätter:
– Som målvakt på seniornivå är Johan ett oprövat kort men har under träning överaskat positivt och visat på styrkor i framförallt spänst, greppsäkerhet och tajming i luftspelet. Det blir en hälsosam konkurrens mellan Johan och likaledes nye Simon Mohlin och det är bara positivt med två bra målvakter i truppen.
IFK har fler spelare på väg in.
– Ja, det är några som efter provträning bestämt sig men vi väntar på att släppa namnen då vi vill göra helt klart med deras tidigare klubbar först, avslutar Olle Nordberg.
Anton Stadling är tillbaka i fyran med Medskogs. Anton Stadling är tillbaka i fyran med Medskogs.

Medskogsbron ersätter Kovland i Medelpads-allsvenskan: "Flyt" 


(2018-12-22)
Den enes bröd osv.
Det blir Medskogsbron som ersätter Kovland i Medelpads-allsvenskan 2019.
Detta trots att man "bara" kom femma i femman.
– Visst är det ju lite flyt att få gå upp som femma men det köper vi, säger klubbens duktige målvakt Anton Stadling när han fått reda på att både Indal och Holm tackat nej till den vakanta platsen i fyran.


"Inte förtjänat platsen"
Kovlands IF tackade nej till fortsätt spel i Medelpadsallsvenskan.
Förfrågan gick därefter enligt turordningsprincipen till Indals IF och Holms SK. Men båda klubbarna tackade nej.
– Vi tappade sju spelare, varav sex tillbaka till IFK Sundsvall, så vi har inte tillräckligt stark trupp för att göra oss gällande i fyran, säger Holms lagledare Peter Lind.
– Vi tackade nej, egentligen av två anledningar. Vi hade ett spelarmöte efter säsongen där vi tillsammans med spelartruppen bestämde oss för att bygga vidare i Medelpadsfemman på det vi påbörjat. Även om vi slutade på en helt okej position i tabellen så avslöjar väl vår prestation under höstsäsongen att vi inte är redo för division 4 ännu. Vi vill förtjäna en plats i en högre serie genom att ha spelat oss dit, förhoppningsvis har vi förtjänat det redan inför säsongen 2020, säger Indals tränare Dennis Hägg.

Seriefemman ersätter
Seriesegrarna Matfors IF 2 var aldrig aktuella att få ta steget upp då Medelpadsallsvenskan bara är öppen för representationslag och det faktum att redan "Brukets Blås" A-lag spelar där.
Det blir nu istället seriefemman Medskogsbrons BK som ersätter.
– Medskogs har ju haft som mål att spela division 4-fotboll sen vi åkte ur för ett par år sedan. Visst är det ju lite flyt att få gå upp som femma men det köper vi, och jag tycker att fyran ser lättare ut än vad den har varit på många år då det är så pass många Medelpadslag i trean. Vi lär ju inte vinna utan målet är nytt kontrakt och försöka locka mer ungdomar till Viforsen helt enkelt, säger lagets duktige målvakt Anton Stadling

Kovland tackar nej till spel i Medelpadsallsvenskan – ersätts av Medskogs?


(2018-12-19)
Kovlands IF tackar nej till spel i Medelpadsallsvenskan.
På grund av spelarbrist och för ung trupp.
Vilket lag som ersätter är i dagsläget oklart.
– Tackar Indal och Holm nej så tar vi chansen, säger Medskogs lagledare "Jocke" Hedlund.


Många turer...
Kovlands IF tvingas tacka nej till Medelpadsallsvenskan 2019. Spelarbrist och för ung spelartrupp anses vara orsaken. Nu blir det att starta om i sexan.
Vilket lag kommer då att ersätta? Där har turerna varit många under onsdagen. Först tackade IFK Sundsvall ja, därefter Selånger FK och nu senast Medskogsbron.
– Vi har en turordning som vi går efter och det är tabellen i årets Medelpadsfemma, dock bara representationslagen, säger Medelpads Fotbollsförbunds Roger Magnusson.
Medskogsbrons BK, som kom femma, är det lag som kommer på tur om Indal och Holm tackar nej.
– Vi kommer att tacka ja om dom tackar nej. Styrelsen och spelarrådet är på det klara med att vi ska ta chansen om vi erbjuds platsen, säger Medskogs lagledare "Jocke" Hedlund.
Han fortsätter:
– Vi anser att det är lättare att hänga kvar i fyran än att ta sig genom nålsögat att vinna femman. Tror också att det både är lättare att få nya spelare till klubben som det är att få behålla stommen där dom flesta verkar extra motiverade inför den kommande säsongen.

Hänger på Indal och Holm
Både Selånger och IFK Sundsvall är intresserade av att ta den vakanta platsen efter Kovland. Något som inte blir aktuellt nu när Medskogs tackar ja.
Nu hänger det alltså på huruvida Indal eller Holm beslutar. Dom senare har redan flaggat för att man tackar nej sedan man tappat sju spelare ur årets trupp. Inte heller Indal verkade alltför sugna på efter samtal med tränaren Dennis Hägg.
– Vi diskuterar frågan men det lutar åt ett nej för att både ledare och spelartrupp är inställda på division 5-spel även nästa år.
Beslutet måste vara förbundet tillhanda senast den 21 december så lagen har ett par dagar till att fundera på.
Ifjol spelade dom ihop i Holms SK. Nu ska duon träna IFK Sundsvall. "Två grabbar med IFK-hjärta", kommenterar sportchefen Mikael Kotermajer.
Ifjol spelade dom ihop i Holms SK. Nu ska duon träna IFK Sundsvall. "Två grabbar med IFK-hjärta", kommenterar sportchefen Mikael Kotermajer.

Olle och Claudio ny tränarduo när ex-alllsvenska IFK Sundsvall bygger nytt: "Vårt förstaspår"

(2018-12-10)
För första gången sedan tidigt 1960-tal är IFK Sundsvall nere i division 5.
Det blir den spelande duon Olle Nordberg och Claudio Moraga som i sina första tränaruppdrag ska lotsa den ex-allsvenska klubben tillbaka till fyran.
Till att börja med.
– Alla bra tränare ska väl börja någonstans, säger sportchefen Mikael "Kotten" Kotermajer.


Bygger nytt

Efter en tids sondering har IFK Sundsvall nu hittat duon som ska ta anrika ex-allsvenska IFK Sundsvall tillbaka till Medelpadsallsvenskan. Till att börja med.
Efter flera år med stora spelarförluster gick tappen ur tunnan ifjol då i stort sett hela A-truppen försvann. Trots samarbetet med Sund IF gick inte kontraktet att rädda trots en uppryckning i mitten av hösten.
Nu laddar man som sagt om och det blir duon Olle Nordberg och Claudio Moraga som ska lotsa kamraterna tillbaka upp i fyran. Båda har ett förflutet som både ungdomsspelare och seniorer i IFK men spelade ifjol ihop i Holms SK, en av konkurrenterna i Medelpadsfemman nästa år. Den som följer Lokalfotbollen vet också attOlle tog hem seriens skytteliga i år. Överlägset dessutom.
– Den här duon var faktiskt vårt förstaspår när vi sökte nya tränare. Dom kommer även att spela, säger sportchefen Mikael "Kotten" Kotermajer.


Tränarrookies

Det är två "tränarrookies" som tar över IFK Sundsvall efter degraderingen.
– Inget som vi ser som ett problem. Alla bra tränare ska väl börja någonstans och med den här duons fotbollskunskaper och sociala kompetens är vi övertygade om att vi träffat rätt, säger "Kotten".
När det gäller nyförvärv har man utöver Olle och Claudio gjort klart med ytterligare en kvintett. Samtliga från just Holm, utom en. Dessa är Johan Hallström, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Robin Holmlund och Simon Mohlin,
– Men det är grabbar som lirat i IFK tidigare, sånär som på målvakten Mohlin som har IFK Timrå som moderklubb.
Klubben har fler tentakler ute, framförallt spelare med IFK-hjärta. Alltså lirare som varit i klubben tidigare och är sugna att föra IFK tillbaka.


Högt i tak

Hur kom det då sig att Olle Nordberg tog beslutet om att, tillsammans med Claudio Moraga, ta över som tränare för en anrika föreningen?
– Ja, det blev ett beslut från hjärta och mage. Har fostrats i IFK så det känns jättekul att til lslut kunna ställa upp och ge nått tillbaka, säger 36-åringen Nordberg.
Olle fortsätter:
– Jag och Claudio kommer köra som huvudtränare ihop vilket känns klockrent! Vi har kompat ihop tidigare och han har sidor som kompletterar mina. Det är lite ”brunkare” möter ”finlir” så det blir spännande att se var vi landar
Någon målsättning har man ännu inte satt. Rent sportsligt.
– Vi har inte satt oss ner och diskuterat dom sportsliga ambitionerna för 2019 ännu och har tyvärr inte koll på alla spelare från ifjol. Men vi kommer att köra igång med träningar så snart vi kan. Vår förhoppning är att många från årets lag vill vara kvar och vi har även några nya namn som kommer och provar under vintern.


Trotjänare fortsätter

I staben fortsätter lagledaren Lars Bodin och målvaktstränaren Anders "Aspen" Aspenrud.
– Ren lyx med två sådana kompetenta ledare som har rutn från såväl med- som motgång, kommenterar Olle Nordberg.
IFK Sundsvalls ekonomi är fortfarande inte "på topp".
– Vi gör inte det här för pengar. Vi ställer upp gratis utan vårt fokus är att få ihop ett härligt gäng där vi lirar för att det är roligt och älskar sporten. Dynamik och trivsel blir A och O och vi hoppas kunna ha en bra dialog med grabbarna om vart vi vill tillsammans. Vi vill bygga ett lag för framtiden, säger Olle Nordberg.
– Har som sagt aldrig tränat ett fotbollslag tidigare men har jobbat med ledarskap inom det civila, säger fortsätter den målfarlige anfallaren. 


Upptaktsträff efter nyår

IFK Sundsvall kommer att hinna med en träning innan jul och efter nyår blir det en upptaktsräff.
– Då kommer vi att bjuda in flera spelare som även kommer att provträna med oss. Det är redan flera före detta IFK-spelare som hört av sig till oss och vi till några andra. Det här kommer att bli spännande, avslutar Olle Nordberg, som alltså tillsammans med Claudio Moraga kommer att leda laget.

Joakim Hedlund "byter upp sig" från lagledare till tränare. Joakim Hedlund "byter upp sig" från lagledare till tränare.

Lagledaren Jocke Hedlund ersätter Matte Pettersson som tränare i Medskogs

(2018-11-23)
Det blev bara en säsong som tränare för tennisspelaren "Matte" Pettersson i Medskogsbron trots framgångarna.
Hetaste namnet att ta över är lagledaren Joakim Hedlund.
– Det lutar med 95 procents säkerhet åt att styrelsen ordnar en tränarutbildning åt mig och jag tar över efter "Matte", säger "Jocke" Hedlund.


Lämnar över stafettpinnen

Medskogsbron gjorde en fin säsong med sitt lite ålderstigna lag. Och det hade kunnat blir några fler poäng och någon placering högre om manskapet orkat hålla upp spelet i 90 minuter. Trots den fina femteplatsen väljer tränaren och tennisproffset "Matte" Pettersson att tacka för sig efter blott en säsong vid rodret.
– Jag skickar stafettpinnen vidare i Medskogs BK. Känner mig nöjd med den förändring som jag och "Jocke" Hedlund implementerade i Medskogs den gångna säsongen. Nu ska jag försöka hinna med att spela lite mer tennis, säger Mattias "Matte" Pettersson.
Det lutar starkt åt att det blir årets lagledare Joakim Hedslund som tar hand om stafettpinnen.
– Det lutar med 95 procents säkerhet åt att styrelsen ordnar en tränarutbildning åt mig och jag tar över efter "Matte". Hur stor ”staben” blir är inte klart ännu, men Fredrik Allgren kommer att hjälpa mig med tränarbiten.


Viktigt med kontinuitet

Viktigt att Joakim Hedlund blir kvar i den så kallade staben även om han väljer en ny syssla i klubben.
– Visst kan det vara bra med viss kontinuitet på ledarsidan. Det håller jag med om men fotbollskunskapen i truppen är gedigen så mitt jobb blir mest att motivera och se till att grabbarna trivs. Då tror jag resultaten kommer av sig själva. Vi brukar ha en bra dialog om matchplan och taktik i laget, säger "Jocke" Hedlund.
Medskogs hade som nämnts ovan lite problem med orken i fjol.
– Jo, det var lite si och så med den i år. Att alla ska orka i 90 minuter är ju förvisso en målsättning, säger Hedlund.


• Resultat, Matchfakta & Sluttabell
• Kommande matcher
• Skytteligan

Filip Filipovic är en av dom tre som tar över som tränare i Ånge IF. Filip Filipovic är en av dom tre som tar över som tränare i Ånge IF.

Trojka tar över i Ånge IF efter avgående Magnus Bjurén

(2018-11-23)
Magnus Bjurén slutar som tränare för Ånge IF och ersätts av en trojka.
– Ja, det blir Filip Filipovic, "Jogge" Johansson och Henrik Liivlaid, säger klubbens ordförande Magnus Bjurén.


Magnus Bjurén fungerade i år både som ordförande och tränare i Ånge IF.
Nu har han tackat för sig som tränare och lämnar över till en trio.
– Ja, det blir Filip Filipovic, "Jogge" Johansson och Henrik Liivlaid. Är mycket nöjd med denna lösning. Det känns kul att ha klart med unga hungriga tränare som dessutom är lokala förmågor fostrade i Ånge IF. Jag tror också att denna trio kommer att komplettera varandra mycket bra. Klart är att Filip bara kommer att ha rollen från sidlinjen medan "Salle" och "Jogge" fortfarande kommer att ha handskar på händerna respektive dobbar under skorna, säger Magnus Bjurén.

• Resultat, Matchfakta & Sluttabell
• Kommande matcher
• Skytteligan

Mikael Kotermajer har tagit över som sportchef i IFK Sundsvall. Mikael Kotermajer har tagit över som sportchef i IFK Sundsvall.

IFK Sundsvalls nye sportchef: "Fokus är ny huvudtränare"

(2018-10-15)
Mikael Kotermajer har tidigare både tränat och spelat i IFK Sundsvall.
Nu har han återvänt som ny sportchef och efterträder Kenneth Kile som flyttat "hem" till Norge.
– Jag har räckt upp handen på att hjälpa IFK i en sportchefroll för att försöka få ordning på ledarstab och spelartrupp, säger "Kotten".

 

IFK Sundsvall åkte som bekant ur Medelpads-allsvenskan för första gången sedan 1960 i år.
Nu är det meningen att man ska ta sig tillbaka.
Ny sportchef efter Kenneth Kile, som flyttat åter till Norge, är Mikael Kotermajer. "Kotten" som redan påbörjat sin verksamhet var under några år huvudtränare för IFK Sundsvall. Nu är han tillbaka hos Kamraterna och jobbar för fullt för att sy ihop ledarstaben för den kommande säsongen.
– Några poster är klara. Lars Bodin, tidigare materialansvarig, har nu tagit på sig en lagledarroll. Michael Fredriksson kommer dela den rollen med Lars och ta ett mer administrativt ansvar. Materialansvarig blir Andreas Bäck, säger Mikael Kotermajer.

Och tränarbiten?
– Jesper Hellström förlänger ett år som assisterande och förhoppningsvis blir det även som spelare. Anders Aspenrud fortsätter även han att inrikta sig på målvaktssidan. Fokus är nu på huvudtränare då Tommy Hedin valt att kliva av och ytterligare en assisterande med inriktning på fysik och rehab.

Spelartruppen?
– Där jobbar vi med samtal just nu, vilka stannar och vilka går vidare. Utifrån så är det stort intresse nu att komma tillbaka och hjälpa föreningen men i nuläget nämner jag inga namn eftersom transferfönstret inte öppnat ännu.

Varför väljer du att komma tillbaka till IFK Sundsvall, och det som sportchef?
– Jag har räckt upp handen på att hjälpa IFK i en sportchefroll för att försöka få ordning på ledarstab och spelartrupp med bemanning och nyckelordet där är tydlighet och att skapa en bra lagandra i hela föreningen. Men jag har också sagt att i första hand vill jag ha en tränarroll och kommer att vänta och lyssna på de erbjudande som kommer inom närmsta tiden. Många frågor kommer få svar inom någon månad och innan jag tagit ställning till vad jag ska åta mig så vill jag säkerställa att IFK Sundsvall har en bra position inför säsongen 2019. Det är allt jag kan säga just nu, avslutar Mikael Kotermajer.
Vem vet? Kanske slutar det meda att både IFK Sundsvalls sportchef och huvudtränare blir en och samma person?

Ifjol vann Matfors 2 division 6. I år tog Brukets Blås bilaga hem Medelpadsfemman! Imponerande! Men någon uppflyttning till fyran medger inte regelverket. Övre raden fr v. Jimmy Holmgren, Arvid Östlund, Dennis Westin, Jens Hallberg, Philip Clack, Robin Linnes, Christian Isaksson, tränaren Andreas Jonsson,  Alfred Boman, Oskar Åman och William Dalenius. Nedre raden fr v. Alex Berggren, Philip Forsberg, Albin Jonsson, Oscar Nilsson Böös och Lucas Gillström.
Ifjol vann Matfors 2 division 6. I år tog Brukets Blås bilaga hem Medelpadsfemman! Imponerande! Men någon uppflyttning till fyran medger inte regelverket. Övre raden fr v. Jimmy Holmgren, Arvid Östlund, Dennis Westin, Jens Hallberg, Philip Clack, Robin Linnes, Christian Isaksson, tränaren Andreas Jonsson, Alfred Boman, Oskar Åman och William Dalenius. Nedre raden fr v. Alex Berggren, Philip Forsberg, Albin Jonsson, Oscar Nilsson Böös och Lucas Gillström.
Alnö IF är tillbaka i Medelpadsallsvenskan efter bara ett års frånvaro. Detta efter att man kommit tvåa i femman efter Matfors IF 2 som inte får avancera. Längst bak fr v: Måns Lind och Patrik Sundberg. Övre raden fr.v. Urban Berglund, Henrik Ekdahl, Richard Åkerback, Magnus Wilsson, Albin Röström, Tobias Lodén, Albin Morin-Hedström, Elias Lindholm, Peter Flobecker, Per Axelson, Erik Edström-Petré, Alex Tomley och Nils Söderqvist. Nedre raden fr.v Tomas Berglund (tränare), Linus Grelsson, Tobias Hagljung, Oliwer Lindgren, Marcus Johansson (materialförvaltare), Jakob Larsson, Samuel Fisk, Joakim Grannas, Jonathan Marklund. Liggande: Robin Nymo. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
Alnö IF är tillbaka i Medelpadsallsvenskan efter bara ett års frånvaro. Detta efter att man kommit tvåa i femman efter Matfors IF 2 som inte får avancera. Längst bak fr v: Måns Lind och Patrik Sundberg. Övre raden fr.v. Urban Berglund, Henrik Ekdahl, Richard Åkerback, Magnus Wilsson, Albin Röström, Tobias Lodén, Albin Morin-Hedström, Elias Lindholm, Peter Flobecker, Per Axelson, Erik Edström-Petré, Alex Tomley och Nils Söderqvist. Nedre raden fr.v Tomas Berglund (tränare), Linus Grelsson, Tobias Hagljung, Oliwer Lindgren, Marcus Johansson (materialförvaltare), Jakob Larsson, Samuel Fisk, Joakim Grannas, Jonathan Marklund. Liggande: Robin Nymo. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
15-årige talangen Alex Tomley trycker in Alnös ledningsmål redan i matchöppningen förbi en maktlös Fredrik Enqvist i Ljustorpsmålet. Något senare skruvade Tonys ättelägg in en vänsterhörna direkt i mål och därefter rullade det bara på till 10-0 och en plats i Medelpadsallsvenskan nästa år. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
15-årige talangen Alex Tomley trycker in Alnös ledningsmål redan i matchöppningen förbi en maktlös Fredrik Enqvist i Ljustorpsmålet. Något senare skruvade Tonys ättelägg in en vänsterhörna direkt i mål och därefter rullade det bara på till 10-0 och en plats i Medelpadsallsvenskan nästa år. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.