NYHETER
Division 5 Medelpad

Deltagande lag i Medelpadsfemman 2019 (preliminärt): Fränsta IK, Holms SK, IFK Sundsvall, Hassels IF, Indals IF, Kovlands IF, Kubikenborgs IF 2, Matfors IF 2, Wiskans IF och Ånge IF.

Krister Wikner nätae i sin återkomst till IFK Sundsvall. Krister Wikner nätae i sin återkomst till IFK Sundsvall.

IFK Sundsvall höll länge division 3-Östavall stången: "Jättebra insats"

(2019-03-22)

Krister Wikner gav IFK Sundsvall ledningen på Ånge IP i träningsmatchen mot Östavall.
Det var först när det återstod tio minuter som Yaroslav Voloshin kunde rädda division 3-lagets ära.
– Vi hade bara med oss en avbytare upp men gör en jättebra insatst, säger den gamle målvaktsfantomen Anders Aspenrud, nu ledare i IFK Sundsvall.


IFK Sundsvall träningsspelade mot division 3-laget Östavallls IF under fredagskvällen. Och det var gästerna som tog ledningen på Ånge IP i den 20:e minuten genom Krister Wikner som nu återvänt ttill IFK på "ålderns höst".
Haik Danielian kvitterade innan paus men sedan dröjde det ända till det bara återstod tio minuter trots markant spelövertag innan Yaroslav Voloshin kunde säkra division 3-lagets seger och rädda äran.
– Vi hade bara med oss en avbytare upp men gör en jättebra insats och det var som sagt först med tio minuter kvar som dom kunde sätta segermålet. Hela laget gör en formidabel kämpainsats i defensiven, säger den gamle målvaktsfantomen Anders Aspenrud, nu ledare i IFK Sundsvall.

• Läs även Östallstränarens kommentarer om matchen.

Östavalls IF - IFK Sundsvall 2-1
2019-03-22 - 19:15 - Ånge IP
Målen: 0-1 Krister Wikner (20), 1-1 Haik Danielian (37), 2-1 Yaroslav Voloshin (80).
Domare: Rani Majed Amir
Publik:
Matchfakta

Jonas Wallvik tveksam till att Indal tar steget upp i fyran. Jonas Wallvik tveksam till att Indal tar steget upp i fyran.

Blir det Indals IF från femman som ersätter Ljunga IF i Medelpads-allsvenskan?


(2019-02-13)
Vilket av lagen i Medelpadsfemman tar hand om den vakanta platsen efter Ljunga IF i fyran?
Indals IF sitter i förarsätet sett till turordningen.
– Rent spontant är jag tveksam,säger Indals lagledare Jonas Wallvik på Lokalfotbollens fråga om uppflyttning.


Först drog sig Kovland ur Medelpadsallsvenskan och ersattes av Medskogsbron.
Nu har även Ljunga dragit sig ur fyran, även det på grund av spelarbrist.
Vilket av lagen i Medelpadsfemman som kommer att ta den vakanta platsen är ännu oklart. Enligt turordningen har Indal första "tjing" och därefter Ånge. Tackar även dom nej går erbjudandet till Selånger. Indal tackade nej förra gången men både Ånge och Söråker var positiva när Kovland skulle ersättas men då låg alltså Medskogs före i turordningen sedan Indal som sagt tackade nej.
Huruvida Indal kommer att tacka ja eller nej den här gången är frågan.
– Det här var nytt för mig, säger Indals lagledare Jonas Wallvik när Lokalfotbollen får tag i honom.
– Rent spontant är jag tveksam den här gången också till uppflyttning då vi förberett oss för division 5-spel. Men vi får kolla upp förutsättningarna och vad killarna i laget har för synpunkter, fortsätter Jonas Wallvik.
Andreas Modén väljer spel i Fränsta/Ljunga och Medelpadsfemman i år. Andreas Modén väljer spel i Fränsta/Ljunga och Medelpadsfemman i år.

Nykomlingarna Fränsta IK har klart med ledarstab och första nyförvärven


(2019-02-07)
Ledarstaben och första nyförvärven är klara hos nykomlingarna Fränsta/Ljunga.
– Målskyttarna Hasse Sjölander och Andreas Modén har skrivit på och som tränare kommer "Kekke" Larsson, Björn Östgård och Mats Larsson att fungera, säger Thomas "Håkki" Eriksson.


Ifjol vann Fränsta IK den stympade Medelpadssexan (då som Fränsta/ Ljunga) men var lite tveksam att ta steget upp. Men efter en tids fundering tog man beslutet att lira i femman. Stommen kommer, precis som i sexan, att bli en blandning av rutin och ungdomar. Men man har tyvärr drabbats av ett par kännbara avbräck.
– Ja, på minussidan så gör det ju fortfarande ont att Migrationsverket har tvångsflyttat Siwar och Hassan Al Ahmed  för dom var jäkla bra spelare och bra människor, säger Thomas "Håkki" Eriksson som tackade för sig efter den gångna säsongen men nu åter fått blodad tand.

Hur ser det ut på spelarsidan i övrigt?
– Kim Jekisol, Patrik "Putte" Larsson, Henrik "Böjen" Larsson, Tommy Göransson, Andreas "Modde" Modén, Hasse Sjölander och "Basse" Backlund är påkritade för Fränsta/Ljunga. Dessutom Jesper Eriksson som är en tvåvägsspelare som kommer från en Gävleklubb.

Några fler på ingång?
– Har eventuellt några fler som kommer när vi kommer ut på gruset. Inga nybörjare direkt men alla vet om att dom får komma när ungarnas läxor är gjorda och diskmaskinen är urplockad. Men det finns även ett gäng grabbar från Fränstas ungdomslag som kommer få prioriterad matchtid.

Spel för egen del?
– Jag har sorterat mina skor under plast på Blåtippen och kommer bara att hjälpa till som speaker och sköta mediarelations.

Klart på ledarsidan?
– "Kekke" Larsson och Björn Östgård tillsammans med Mats Larsson kommer vara ledarbasen. Robert Åström är scout och bollplank till ledarstaben. Vi saknar i skrivande stund en materialare. Det är bara att höra av sig till mig om man är sugen att hjälpa till, avslutar Thomas "Håkki" Eriksson.

Nyförvärv och spelarförluster så här långt i Fränsta IK:
In: Hans Sjölander (Stöde IF), Andreas Modén, Kim Jekisol och Tommy Göransson (Ljunga IF) och Jesper Eriksson (Gävleklubb).
Ut: Siwar och Hassan Al Ahmed (flyttat, nya klubbar ej klara)
Ifjol spelade dom ihop i Holms SK. Nu ska Olle Nordberg ochClaudio Moraga träna IFK Sundsvall tillbaka till Medelpadsallsvenskan.
Ifjol spelade dom ihop i Holms SK. Nu ska Olle Nordberg ochClaudio Moraga träna IFK Sundsvall tillbaka till Medelpadsallsvenskan.
Robuste Johan Hallström är tillbaka i IFK Sundsvall. Robuste Johan Hallström är tillbaka i IFK Sundsvall.

Det andas åter optimism uppe på Balders höjder: "Ser riktigt bra ut"


(2019-02-01)
26 spelare i truppen, och kanske fler på väg in.
Efter den dystra fjolårssäsongen andas åter optimismen uppe på Balders höjder.
– Ser riktigt bra ut och vi har bra uppslutning på träningarna, säger IFK Sundsvalls nye spelande tränaren Olle Nordberg.


Använde 49 spelare
Ifjol vid den här tiden hade IFK Sundsvall varken någon tränare eller egentlig spelartrupp.
Till slut ordnade det upp sig och man kunde genomföra säsongen. Och man använde inte mindre än 49 (!) spelare i Medelpadsallsvenskan, inklusive dom man lånade in från samarbetsklubben Sund IF. Det var många som kom in, och sedan raskt försvann. Och utan någon som helst kontinuitet och med få vältränade spelare blev det för första gången sedan tidigt 1960-tal respass till division 5 och tränaren Tommy Hedin lämnade även om han var nära att lyckas med "mission impossible".

Andas åter optimism
Nu, den 1 februari, är läget ett helt annat och det andas åter optimism hos ex-allsvenskarna. Olle Nordberg och Claudio Moraga är nya som tränare och man har fått tillbaka många spelare, inte minst från Holms SK, dit många gick under fjolåret.
– Tyvärr har det ju blivit så att vi ”skövlat” Holm. Men det har varit spelarna själva som haft en önskan att komma tillbaka mer än att vi hört av oss. De flesta var ju gamla IFK:are som ville återvända, säger tränaren Olle Nordberg.
Olle och Claudio har en bred trupp att jobba med även om många från fjolårets spelartrupp inte längre finns med.
– Ja, det är många som inte hört av sig ännu fast vi kallat dom till möte och träning men vi är i dagsläget 26 spelare i truppen inklusive mig och "Clabbe", säger den notoriska målspottaren som kommer att kombinera tränarsysslan med spel är det meningen.
– Ja, så blir det. Men någon av oss tränare måste nog coacha från sidlinjen, säger Olle Nordberg.

Pluggar i Umeå
Av spelarförlusterna är det egentligen bara Uros Kalember (Söråkers FF), Jesper Hellström (Kuben), Daniel Lindberg (Torpshammars IF), Ahmed Haysow (ny klubb ej klar) samt Elias Bergqvist (slutar p g a skada) som kan räknas som rena förluster.
– Kevin Berg pluggar i Umeå men kommer att spela med oss sista vårmatcherna och första höstmatcherna. Oklart även om Kristoffer Bodin kommer att fortsätta. Han funderar men givetvis hoppas vi att han kör vidare. När det gäller långtidsskadade duon Jesper Lampinen och Nils Andersson är dom förhoppningsvis tillbaka i april, säger Olle Nordberg.
– Utöver dom redan klara nyförvärven har vi tre killar till som är och tränar med oss. Får se om vi knyter dem till oss, avslutar Olle Nordberg. som är mycket nöjd med uppslutningen på träningarna så här långt.
När det gäller IFK Sundsvalls nyförvärv har Lokalfotbollen redan presenterat dom flesta och ber er därför att scrolla ner på den här sidan om ni vill läsa artiklarna.

Nyförvärv och spelarförluster så här långt i IFK Sundsvall:
In: Johan Grundberg (Nedansjö IK), Olle Nordberg, Claudio Moraga, Johan Hallström, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Eskil Nordberg, Robin Holmlund och Simon Mohlin, mv (samtliga Holms SK) samt Jonas Lundin och Johan Sundberg, mv (comeback).
Ut: Uros Kalember (Söråkers FF), Jesper Hellström (Kubikenborgs IF), Daniel Lindberg (Torpshammars IF), Ahmed Haysow (ny klubb ej klar), Elias Bergqvist (slutar p g a skada), Jesper Lampinen och Nils Andersson (långtidsskadade).
Jens Hedin, ny i Holms SK. Jens Hedin, ny i Holms SK.

Andra nyförvärvet för Holms SK i hamn: "Förflutet i GIFoch IFK"


(2019-01-30)
Holms SK tappar inte bara spelare.
Nu har man säkrat årets andra nyförvärv - Jens Hedin från Hassels IF.
– Jens är allround och kan spelare på flera platser i laget, säger lagledaren Peter Lind.


Holms SK har tappat "halva laget", dom flesta tillbaka till IFK Sundsvall.
Men allt är inte nattsvart.
Nu har man gjort klart med sitt andra nyförvrärv efter målvakten Andreas Larsson från Selånger. Det är Jens Hedin från Hassels IF, men som tidigare även spelat med både GIF och IFK Sundsvall, som har valt Holmvallen som sin hemmaplan under 2019.
– Jens är allround och kan spelare på flera platser i laget och kommer att bidra med hårt jobb och fina passningar, säger lagledaren Peter Lind.

Läget i Holms SK:s trupp när det gäller nyförvärv och spelarförluster:
In: Andreas Larsson (mv, Selånger FK) och Jens Hedin, allround (Hassels IF).
Ut: Mikael Kotermajer, tränare (Sund IF), Olle Nordberg, Claudio Moraga, Johan Hallström, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Robin Holmlund, Kenneth Lindberg och Simon Mohlin (samtliga IFK Sundsvall).
Fem av Ånges sju nyförvärv så här långt. David Danielian (stora bilden), Valerik Danielien, Mohammad Ahmadi (övre), Najib Azghari och Omid Ebrahimi (nedre). Javid Azimi och Rani Majed Amir saknades det tyvärr bild på vid skrivande stund.
Fem av Ånges sju nyförvärv så här långt. David Danielian (stora bilden), Valerik Danielien, Mohammad Ahmadi (övre), Najib Azghari och Omid Ebrahimi (nedre). Javid Azimi och Rani Majed Amir saknades det tyvärr bild på vid skrivande stund.

Två bröder Danielian återvänder till Ånge IF: "Tappade suget för fotbollen"


(2019-01-24)
Ifjol blev han utsedd till Medelpadsallsvenskans högerback av Lokalfotbollen.
Nu lämnar David Danielian Ljunga/Fränsta, tillsammans med lillebror Valerik, och "varvar ner" i moderklubben Ånge IF i femman.
– Tappade suget efter förra säsongen, säger David Danielian.


Uttagen i fyrans All Star Team
David Danielian blev ifjol uttagen i Lokalfotbollens All Star Team för Medelpadsallsvenskans som högerback och det fanns anbud från division 3. Men istället väljer han nu att lämna Ljunga/Fränsta och "varva ner" i moderklubben Ånge IF i division 5.
– Tråkigt att säga, men jag tappade verkligen suget för fotbollen helt efter förra säsongen fast man kanske gjorde sin bästa i karriären, säger David Danielian.
David fortsätter:
– Att jag väljer Ånge beror på att Filip Filipovic kommer att tränar laget. Filip är som en storebror för mig och jag vill gärna vara med och hjälpa upp hans lag till division 4 om jag kan. Ytterligare en anledning är att jag får mer tid över att hälsa på mina föräldrar samt umgås mer med mina kompisar i Ånge. Hoppas och tror att detta byte kommer ge mig mycket av suget tillbaka.
– Vi får in en viktig pusselbit i laget, en spelartyp alla vill ha. Snabb, orädd och skottvillig. Dessutom en bra pådrivare ute på plan. Och framförallt en enormt bra kantspelare, säger en av tränarkollegorna till Filip Filipovic, Henrik "Salle" Liivlaid.

Lillebror slår följe
David är inte ensam Danielian att lämna Ljunga/Fränsta för Ånge IF. Med följer även lillebror Valerik. "Valle" gjorde flera bra matcher mellan stolparna under säsongen men i Ånge är det meningen att han kommer att spela ute.
– Han är lika bra ute som i mål, säger Henrik Liivlaid, som även han gillar att vakta målet och därmed slipper den konkurrensen.
– Ha ha ha, ja, kanske det. Men man kan aldrig ha för många målvakter, säger "Salle".

Fyllt på truppen ytterligare
Ånge IF har fyllt på truppen med ytterligare fem spelare. Så här presenterar Henrik Liivlaid spelare för spelare:
Rani Majed Amir:
– Är en Ångegrabb som tillhört Sidsjö-Böle men nu återvänder. En offensiv spelare, bollskicklig och snabb. Rami är även en duktig fotbollsdommare.
Omid Ebrahimi:
– En spelare som trivs bäst på yttermittfältet och bidra i det offensiva spelet. Bra bollvinnare och med bra fart under fötterna. Kommer närmast från spel med Torpshammars IF.
Mohammad Ahmadi:
– En kille som lirar både mittfältare och forward. Besitter en bra teknik, är snabb och har ett bra skott. Kommer precis som Omid från spel med Torpshammars IF.
Najib Azghari:
– En försvarsspelare som kan spela både ytter- som mittback. Besitter en bra blick för spelet. Ger alltid hundra procent. Har bra fart och spelar med ett stort lugn. Kommer närmast, precis som bröderna Danielian, från Ljunga/Fränsta.
Javid Azimi:
- En ung lovande mittfältare alternativt forward. Har en fantastisk teknik som kommer att få försvarsspelare att vilja gå och köpa korv när säsongen drar igång. Har bra fart och kämpar och sliter. Kommer närmast från spel med Selånger FK i både deras division 5- och 6-lag.

Läget i Ånge IF:s trupp:
In: David Danielian, b/mf, Valerik Danelian, allround och Najib Azghari, b (Ljunga/ Fränsta), Omid Ebrahimi, mf och Mohammad Ahmadi, nf/fw (Torpshammars IF), Rani Majed Amir, mf/fw (Sidsjö-Böle IF) samt Javid Azimi (Selånger FK).
Ut: Tobias Engström, mf/fw (Ljunga/Fränsta).
"The Legend Is Back" "The Legend Is Back"

Fyra "sabbatsår" fick räcka – Thomas Åslin tillbaka som tränare för Holms SK


(2019-01-17)
En legend är tillbaka på Holmvallen.
Efter fyra "sabbatsår" är Thomas Åslin åter tränare för klubben i sitt hjärta.
– Jag ser detta som att bidra med att föreningen överlever, säger Holmlegenden Thomas Åslim.


Bäst i Holm – någonsin!
Thomas Åslin är Holms SK:s bäste spelare genom tiderna och skördade fina framgångar som mittback i IFK Sundsvall åren 1985 till och med 1994 med bland annat kvalspel till Allsvenskan mot Helsingborg som grädda på moset. Därefter återvände han till sin moderklubb där han mestadels vaktat målet på grund av en nackskada som hindrat honom från att spela ute. Han har under många säsonger kombinerat med att träna laget.
Efter fyra "sabbatsår" väljer nu 55-åringen att återuppta uppdraget som tränare för sitt hjärtas klubb. Varför?
– Jag ser detta som att bidra med att föreningen överlever. Byn Anundsgård har ju tappat i befolkning. Affär, skola med nera är ju också borta. Föreningen är fortsatt en viktig del i det som finns kvar, säger Thomas Åslin.
Thomas fortsätter:
– 2019 är ett år där vi kommer att ha målsättningen "Det ska vara kul att spela fotboll i Holm" där alla i truppen ska känna sig lika viktiga. Med den inställningen tror jag att vi kommer att ta en hel del poäng också. Från och varit lite av favorittippade ifjol så blir vi nog mera underdogs i år, säger Thomas Åslin.
– Det är gott att altmeister är tillbaka. Som assisterande tränare blir spelarna Andreas Lundberg och "Larsa" Sollén, säger lagledaren Peter Lind.

Bra med folk på träningarna
Som Lokalfotbollen tidigare berättat om (scrolla ner en bit på sidan) har Holm tappat många spelare tillbaka till IFK Sundsvall så den kommande målsättningen blir kanske inte toppstid.
– Nej, vi hoppas i alla fall att hänga kvar i femman då framförallt Olle Nordberg och Johan Hallström är tunga avbräck. Vi har bara gjort klart med ett nyförvärv så här långt och det är målvakten Andreas Larsson som vi snärjt från Selånger. Givetvis hoppas vi kunna knyta fler spelare till oss och kanske några gamla uvar som väljer att göra comeback, säger Peter Lind.
Trots det stora spelartappet har träningarna så här långt varit välbesökta.
– Killarna som är kvar har visat bra moral och vi har haft ungerfär femton man per gång på träningarna så här långt vilket är glädjande, säger lagledare Lind, som själv är med och kör emellanåt.
Det har diskuterats ett samarbete mellan Holms SK och Kovlands IF, som tackade nej till division 4-spel och valde självmant att gå ner i sexan.
– Det hänger lite på om KIF spelar i sexan i år eller om förbundet väljer att utöka femman om det blir för få lag i sexan. I så fall blir det svårt att samarbeta med ett lag i samma serie men på sikt kan det vara ett måste för klubbarna på landet, säger Peter Lind.

Läget i truppen:
In: Andreas Larsson (mv, Selånger FK).
Ut: Mikael Kotermajer, tränare (Sund IF), Olle Nordberg, Claudio Moraga, Johan Hallström, Eskil Nordlund, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Robin Holmlund, Kenneth Lindberg och Simon Mohlin (samtliga IFK Sundsvall).

Debuterade i IFK Sundsvalls A-lag som 16-åring – nu gör Jonas Lundin comeback hos Kamraterna


(2019-01-16)
Jonas Lundin debuterade som 16-åring i IFK Sundsvall 2003.
Nu gör den 31-årige mittfältaren comeback.
– Jonas är en grovjobbande mittfältare med god speluppfattning och är både kvick i fötterna och stark i kroppen, säger IFK-tränaren Olle Nordberg.


För de som följt IFK Sundsvall över tid är Jonas ett bekant ansikte. Alnösonen Jonas Lundin debuterade i IFK Sundsvalls A-lag redan som 16-åring 2003. Det blev sedan totalt fem säsonger för Kamraterna (2003-2007) med spel i både division 3 Mellersta Norrland och division 2 Norrland.
2008 flyttade Jonas till Jönköping för utbildning och spel med Bankeryds SK. Därefter blev det Stockholm och Karlbergs BK innan han 2011 lade skorna på hyllan och flyttlasset gick till Oslo och arbete inom träning och hälsa. Men efter drygt åtta år i vårt västra grannland har Jonas nu flyttat hem till Sundsvall och valt att göra comeback i IFK Sundsvall.
– I Jonas får vi in en rutinerad kille och lagspelare med stort IFK hjärta. Jonas är en grovjobbande mittfältare med god speluppfattning och är,trots åldern, både kvick i fötterna och stark i kroppen. Jonas kan användas över i princip hela planen och blir ett viktigt tillskott för oss dem kommande säsongen, säger tränaren Olle Nordberg.
Jonas kommer även ansvara för lagets fysträning då han har både utbildning och stor erfarenhet inom detta gebit.
Källa: IFK Sundsvalls hemsida.

Läget i truppen:
In: Olle Nordberg, Claudio Moraga, Johan Hallström, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Robin Holmlund och Simon Mohlin (samtliga Holms SK) samt Jonas Lundin och Johan Sundberg (comeback).
Ut: Uros Kalember (Söråkers FF) och Daniel Lindberg (Torpshammars IF). Dessutom har några spelare i fjolårstruppen inte bestämt sig ännu gällande en fortsättning.
Johan Sundberg är mest känd som forward i Sundsvall Dragons när det begav sig. Nu gör han comeback, men 37-åringen väljer fotboll och sista utpost i IFK Sundsvall. Foto: IFK Sundsvall.
Johan Sundberg är mest känd som forward i Sundsvall Dragons när det begav sig. Nu gör han comeback, men 37-åringen väljer fotboll och sista utpost i IFK Sundsvall. Foto: IFK Sundsvall.

Förre basketstjärnan gör comeback – men byter sport och ställer sig mellan stolparna i IFK Sundsvall 


(2019-01-14)
Han har spelat i basketlandslaget och Sundsvall Dragons.
Nu gör 37-årige Johan Sundberg comeback – men byter sport och ställer sig mellan stolparna i IFK Sundsvall.
– Johan är ett oprövat kort men har under träning överaskat positivt, säger nye IFK-tränaren Olle Nordberg.


Johan Sundberg har ett förflutet som basketstjärna i Sundsvall Dragons och fick även prova på landslagsspel.
Nu väljer han att göra comeback, men byter sport. Den drygt två meter långe 37-åringen tänker vakta IFK Sundsvalls mål den här säsongen.
– Johan har faktiskt ett förflutet i IFK Sundsvall som junior innan han valde att satsa helt och fullt på basketen där han bland annat blev svensk mästare i Dragons. Efter spelarkarriären har han under många år verkat som idrottsledare och baskettränare för funktionshindrade ungdomar. I Johan får vi in en social och ödmjuk ledarpersonlighet med både vinnarskalle och erfarenhet av elitidrottande.., säger nye IFK-tränaren Olle Nordberg.
Olle fortsätter:
– Som målvakt på seniornivå är Johan ett oprövat kort men har under träning överaskat positivt och visat på styrkor i framförallt spänst, greppsäkerhet och tajming i luftspelet. Det blir en hälsosam konkurrens mellan Johan och likaledes nye Simon Mohlin och det är bara positivt med två bra målvakter i truppen.
IFK har fler spelare på väg in.
– Ja, det är några som efter provträning bestämt sig men vi väntar på att släppa namnen då vi vill göra helt klart med deras tidigare klubbar först, avslutar Olle Nordberg.
Anton Stadling är tillbaka i fyran med Medskogs. Anton Stadling är tillbaka i fyran med Medskogs.

Medskogsbron ersätter Kovland i Medelpads-allsvenskan: "Flyt" 


(2018-12-22)
Den enes bröd osv.
Det blir Medskogsbron som ersätter Kovland i Medelpads-allsvenskan 2019.
Detta trots att man "bara" kom femma i femman.
– Visst är det ju lite flyt att få gå upp som femma men det köper vi, säger klubbens duktige målvakt Anton Stadling när han fått reda på att både Indal och Holm tackat nej till den vakanta platsen i fyran.


"Inte förtjänat platsen"
Kovlands IF tackade nej till fortsätt spel i Medelpadsallsvenskan.
Förfrågan gick därefter enligt turordningsprincipen till Indals IF och Holms SK. Men båda klubbarna tackade nej.
– Vi tappade sju spelare, varav sex tillbaka till IFK Sundsvall, så vi har inte tillräckligt stark trupp för att göra oss gällande i fyran, säger Holms lagledare Peter Lind.
– Vi tackade nej, egentligen av två anledningar. Vi hade ett spelarmöte efter säsongen där vi tillsammans med spelartruppen bestämde oss för att bygga vidare i Medelpadsfemman på det vi påbörjat. Även om vi slutade på en helt okej position i tabellen så avslöjar väl vår prestation under höstsäsongen att vi inte är redo för division 4 ännu. Vi vill förtjäna en plats i en högre serie genom att ha spelat oss dit, förhoppningsvis har vi förtjänat det redan inför säsongen 2020, säger Indals tränare Dennis Hägg.

Seriefemman ersätter
Seriesegrarna Matfors IF 2 var aldrig aktuella att få ta steget upp då Medelpadsallsvenskan bara är öppen för representationslag och det faktum att redan "Brukets Blås" A-lag spelar där.
Det blir nu istället seriefemman Medskogsbrons BK som ersätter.
– Medskogs har ju haft som mål att spela division 4-fotboll sen vi åkte ur för ett par år sedan. Visst är det ju lite flyt att få gå upp som femma men det köper vi, och jag tycker att fyran ser lättare ut än vad den har varit på många år då det är så pass många Medelpadslag i trean. Vi lär ju inte vinna utan målet är nytt kontrakt och försöka locka mer ungdomar till Viforsen helt enkelt, säger lagets duktige målvakt Anton Stadling

Kovland tackar nej till spel i Medelpadsallsvenskan – ersätts av Medskogs?


(2018-12-19)
Kovlands IF tackar nej till spel i Medelpadsallsvenskan.
På grund av spelarbrist och för ung trupp.
Vilket lag som ersätter är i dagsläget oklart.
– Tackar Indal och Holm nej så tar vi chansen, säger Medskogs lagledare "Jocke" Hedlund.


Många turer...
Kovlands IF tvingas tacka nej till Medelpadsallsvenskan 2019. Spelarbrist och för ung spelartrupp anses vara orsaken. Nu blir det att starta om i sexan.
Vilket lag kommer då att ersätta? Där har turerna varit många under onsdagen. Först tackade IFK Sundsvall ja, därefter Selånger FK och nu senast Medskogsbron.
– Vi har en turordning som vi går efter och det är tabellen i årets Medelpadsfemma, dock bara representationslagen, säger Medelpads Fotbollsförbunds Roger Magnusson.
Medskogsbrons BK, som kom femma, är det lag som kommer på tur om Indal och Holm tackar nej.
– Vi kommer att tacka ja om dom tackar nej. Styrelsen och spelarrådet är på det klara med att vi ska ta chansen om vi erbjuds platsen, säger Medskogs lagledare "Jocke" Hedlund.
Han fortsätter:
– Vi anser att det är lättare att hänga kvar i fyran än att ta sig genom nålsögat att vinna femman. Tror också att det både är lättare att få nya spelare till klubben som det är att få behålla stommen där dom flesta verkar extra motiverade inför den kommande säsongen.

Hänger på Indal och Holm
Både Selånger och IFK Sundsvall är intresserade av att ta den vakanta platsen efter Kovland. Något som inte blir aktuellt nu när Medskogs tackar ja.
Nu hänger det alltså på huruvida Indal eller Holm beslutar. Dom senare har redan flaggat för att man tackar nej sedan man tappat sju spelare ur årets trupp. Inte heller Indal verkade alltför sugna på efter samtal med tränaren Dennis Hägg.
– Vi diskuterar frågan men det lutar åt ett nej för att både ledare och spelartrupp är inställda på division 5-spel även nästa år.
Beslutet måste vara förbundet tillhanda senast den 21 december så lagen har ett par dagar till att fundera på.
Ifjol spelade dom ihop i Holms SK. Nu ska duon träna IFK Sundsvall. "Två grabbar med IFK-hjärta", kommenterar sportchefen Mikael Kotermajer.
Ifjol spelade dom ihop i Holms SK. Nu ska duon träna IFK Sundsvall. "Två grabbar med IFK-hjärta", kommenterar sportchefen Mikael Kotermajer.

Olle och Claudio ny tränarduo när ex-alllsvenska IFK Sundsvall bygger nytt: "Vårt förstaspår"

(2018-12-10)
För första gången sedan tidigt 1960-tal är IFK Sundsvall nere i division 5.
Det blir den spelande duon Olle Nordberg och Claudio Moraga som i sina första tränaruppdrag ska lotsa den ex-allsvenska klubben tillbaka till fyran.
Till att börja med.
– Alla bra tränare ska väl börja någonstans, säger sportchefen Mikael "Kotten" Kotermajer.


Bygger nytt

Efter en tids sondering har IFK Sundsvall nu hittat duon som ska ta anrika ex-allsvenska IFK Sundsvall tillbaka till Medelpadsallsvenskan. Till att börja med.
Efter flera år med stora spelarförluster gick tappen ur tunnan ifjol då i stort sett hela A-truppen försvann. Trots samarbetet med Sund IF gick inte kontraktet att rädda trots en uppryckning i mitten av hösten.
Nu laddar man som sagt om och det blir duon Olle Nordberg och Claudio Moraga som ska lotsa kamraterna tillbaka upp i fyran. Båda har ett förflutet som både ungdomsspelare och seniorer i IFK men spelade ifjol ihop i Holms SK, en av konkurrenterna i Medelpadsfemman nästa år. Den som följer Lokalfotbollen vet också attOlle tog hem seriens skytteliga i år. Överlägset dessutom.
– Den här duon var faktiskt vårt förstaspår när vi sökte nya tränare. Dom kommer även att spela, säger sportchefen Mikael "Kotten" Kotermajer.


Tränarrookies

Det är två "tränarrookies" som tar över IFK Sundsvall efter degraderingen.
– Inget som vi ser som ett problem. Alla bra tränare ska väl börja någonstans och med den här duons fotbollskunskaper och sociala kompetens är vi övertygade om att vi träffat rätt, säger "Kotten".
När det gäller nyförvärv har man utöver Olle och Claudio gjort klart med ytterligare en kvintett. Samtliga från just Holm, utom en. Dessa är Johan Hallström, Oskar Palmqvist, Pontus Serrander, Robin Holmlund och Simon Mohlin,
– Men det är grabbar som lirat i IFK tidigare, sånär som på målvakten Mohlin som har IFK Timrå som moderklubb.
Klubben har fler tentakler ute, framförallt spelare med IFK-hjärta. Alltså lirare som varit i klubben tidigare och är sugna att föra IFK tillbaka.


Högt i tak

Hur kom det då sig att Olle Nordberg tog beslutet om att, tillsammans med Claudio Moraga, ta över som tränare för en anrika föreningen?
– Ja, det blev ett beslut från hjärta och mage. Har fostrats i IFK så det känns jättekul att til lslut kunna ställa upp och ge nått tillbaka, säger 36-åringen Nordberg.
Olle fortsätter:
– Jag och Claudio kommer köra som huvudtränare ihop vilket känns klockrent! Vi har kompat ihop tidigare och han har sidor som kompletterar mina. Det är lite ”brunkare” möter ”finlir” så det blir spännande att se var vi landar
Någon målsättning har man ännu inte satt. Rent sportsligt.
– Vi har inte satt oss ner och diskuterat dom sportsliga ambitionerna för 2019 ännu och har tyvärr inte koll på alla spelare från ifjol. Men vi kommer att köra igång med träningar så snart vi kan. Vår förhoppning är att många från årets lag vill vara kvar och vi har även några nya namn som kommer och provar under vintern.


Trotjänare fortsätter

I staben fortsätter lagledaren Lars Bodin och målvaktstränaren Anders "Aspen" Aspenrud.
– Ren lyx med två sådana kompetenta ledare som har rutn från såväl med- som motgång, kommenterar Olle Nordberg.
IFK Sundsvalls ekonomi är fortfarande inte "på topp".
– Vi gör inte det här för pengar. Vi ställer upp gratis utan vårt fokus är att få ihop ett härligt gäng där vi lirar för att det är roligt och älskar sporten. Dynamik och trivsel blir A och O och vi hoppas kunna ha en bra dialog med grabbarna om vart vi vill tillsammans. Vi vill bygga ett lag för framtiden, säger Olle Nordberg.
– Har som sagt aldrig tränat ett fotbollslag tidigare men har jobbat med ledarskap inom det civila, säger fortsätter den målfarlige anfallaren. 


Upptaktsträff efter nyår

IFK Sundsvall kommer att hinna med en träning innan jul och efter nyår blir det en upptaktsräff.
– Då kommer vi att bjuda in flera spelare som även kommer att provträna med oss. Det är redan flera före detta IFK-spelare som hört av sig till oss och vi till några andra. Det här kommer att bli spännande, avslutar Olle Nordberg, som alltså tillsammans med Claudio Moraga kommer att leda laget.

Joakim Hedlund "byter upp sig" från lagledare till tränare. Joakim Hedlund "byter upp sig" från lagledare till tränare.

Lagledaren Jocke Hedlund ersätter Matte Pettersson som tränare i Medskogs

(2018-11-23)
Det blev bara en säsong som tränare för tennisspelaren "Matte" Pettersson i Medskogsbron trots framgångarna.
Hetaste namnet att ta över är lagledaren Joakim Hedlund.
– Det lutar med 95 procents säkerhet åt att styrelsen ordnar en tränarutbildning åt mig och jag tar över efter "Matte", säger "Jocke" Hedlund.


Lämnar över stafettpinnen

Medskogsbron gjorde en fin säsong med sitt lite ålderstigna lag. Och det hade kunnat blir några fler poäng och någon placering högre om manskapet orkat hålla upp spelet i 90 minuter. Trots den fina femteplatsen väljer tränaren och tennisproffset "Matte" Pettersson att tacka för sig efter blott en säsong vid rodret.
– Jag skickar stafettpinnen vidare i Medskogs BK. Känner mig nöjd med den förändring som jag och "Jocke" Hedlund implementerade i Medskogs den gångna säsongen. Nu ska jag försöka hinna med att spela lite mer tennis, säger Mattias "Matte" Pettersson.
Det lutar starkt åt att det blir årets lagledare Joakim Hedslund som tar hand om stafettpinnen.
– Det lutar med 95 procents säkerhet åt att styrelsen ordnar en tränarutbildning åt mig och jag tar över efter "Matte". Hur stor ”staben” blir är inte klart ännu, men Fredrik Allgren kommer att hjälpa mig med tränarbiten.


Viktigt med kontinuitet

Viktigt att Joakim Hedlund blir kvar i den så kallade staben även om han väljer en ny syssla i klubben.
– Visst kan det vara bra med viss kontinuitet på ledarsidan. Det håller jag med om men fotbollskunskapen i truppen är gedigen så mitt jobb blir mest att motivera och se till att grabbarna trivs. Då tror jag resultaten kommer av sig själva. Vi brukar ha en bra dialog om matchplan och taktik i laget, säger "Jocke" Hedlund.
Medskogs hade som nämnts ovan lite problem med orken i fjol.
– Jo, det var lite si och så med den i år. Att alla ska orka i 90 minuter är ju förvisso en målsättning, säger Hedlund.


• Resultat, Matchfakta & Sluttabell
• Kommande matcher
• Skytteligan

Filip Filipovic är en av dom tre som tar över som tränare i Ånge IF. Filip Filipovic är en av dom tre som tar över som tränare i Ånge IF.

Trojka tar över i Ånge IF efter avgående Magnus Bjurén

(2018-11-23)
Magnus Bjurén slutar som tränare för Ånge IF och ersätts av en trojka.
– Ja, det blir Filip Filipovic, "Jogge" Johansson och Henrik Liivlaid, säger klubbens ordförande Magnus Bjurén.


Magnus Bjurén fungerade i år både som ordförande och tränare i Ånge IF.
Nu har han tackat för sig som tränare och lämnar över till en trio.
– Ja, det blir Filip Filipovic, "Jogge" Johansson och Henrik Liivlaid. Är mycket nöjd med denna lösning. Det känns kul att ha klart med unga hungriga tränare som dessutom är lokala förmågor fostrade i Ånge IF. Jag tror också att denna trio kommer att komplettera varandra mycket bra. Klart är att Filip bara kommer att ha rollen från sidlinjen medan "Salle" och "Jogge" fortfarande kommer att ha handskar på händerna respektive dobbar under skorna, säger Magnus Bjurén.

• Resultat, Matchfakta & Sluttabell
• Kommande matcher
• Skytteligan

Mikael Kotermajer har tagit över som sportchef i IFK Sundsvall. Mikael Kotermajer har tagit över som sportchef i IFK Sundsvall.

IFK Sundsvalls nye sportchef: "Fokus är ny huvudtränare"

(2018-10-15)
Mikael Kotermajer har tidigare både tränat och spelat i IFK Sundsvall.
Nu har han återvänt som ny sportchef och efterträder Kenneth Kile som flyttat "hem" till Norge.
– Jag har räckt upp handen på att hjälpa IFK i en sportchefroll för att försöka få ordning på ledarstab och spelartrupp, säger "Kotten".

 

IFK Sundsvall åkte som bekant ur Medelpads-allsvenskan för första gången sedan 1960 i år.
Nu är det meningen att man ska ta sig tillbaka.
Ny sportchef efter Kenneth Kile, som flyttat åter till Norge, är Mikael Kotermajer. "Kotten" som redan påbörjat sin verksamhet var under några år huvudtränare för IFK Sundsvall. Nu är han tillbaka hos Kamraterna och jobbar för fullt för att sy ihop ledarstaben för den kommande säsongen.
– Några poster är klara. Lars Bodin, tidigare materialansvarig, har nu tagit på sig en lagledarroll. Michael Fredriksson kommer dela den rollen med Lars och ta ett mer administrativt ansvar. Materialansvarig blir Andreas Bäck, säger Mikael Kotermajer.

Och tränarbiten?
– Jesper Hellström förlänger ett år som assisterande och förhoppningsvis blir det även som spelare. Anders Aspenrud fortsätter även han att inrikta sig på målvaktssidan. Fokus är nu på huvudtränare då Tommy Hedin valt att kliva av och ytterligare en assisterande med inriktning på fysik och rehab.

Spelartruppen?
– Där jobbar vi med samtal just nu, vilka stannar och vilka går vidare. Utifrån så är det stort intresse nu att komma tillbaka och hjälpa föreningen men i nuläget nämner jag inga namn eftersom transferfönstret inte öppnat ännu.

Varför väljer du att komma tillbaka till IFK Sundsvall, och det som sportchef?
– Jag har räckt upp handen på att hjälpa IFK i en sportchefroll för att försöka få ordning på ledarstab och spelartrupp med bemanning och nyckelordet där är tydlighet och att skapa en bra lagandra i hela föreningen. Men jag har också sagt att i första hand vill jag ha en tränarroll och kommer att vänta och lyssna på de erbjudande som kommer inom närmsta tiden. Många frågor kommer få svar inom någon månad och innan jag tagit ställning till vad jag ska åta mig så vill jag säkerställa att IFK Sundsvall har en bra position inför säsongen 2019. Det är allt jag kan säga just nu, avslutar Mikael Kotermajer.
Vem vet? Kanske slutar det meda att både IFK Sundsvalls sportchef och huvudtränare blir en och samma person?

Ifjol vann Matfors 2 division 6. I år tog Brukets Blås bilaga hem Medelpadsfemman! Imponerande! Men någon uppflyttning till fyran medger inte regelverket. Övre raden fr v. Jimmy Holmgren, Arvid Östlund, Dennis Westin, Jens Hallberg, Philip Clack, Robin Linnes, Christian Isaksson, tränaren Andreas Jonsson,  Alfred Boman, Oskar Åman och William Dalenius. Nedre raden fr v. Alex Berggren, Philip Forsberg, Albin Jonsson, Oscar Nilsson Böös och Lucas Gillström.
Ifjol vann Matfors 2 division 6. I år tog Brukets Blås bilaga hem Medelpadsfemman! Imponerande! Men någon uppflyttning till fyran medger inte regelverket. Övre raden fr v. Jimmy Holmgren, Arvid Östlund, Dennis Westin, Jens Hallberg, Philip Clack, Robin Linnes, Christian Isaksson, tränaren Andreas Jonsson, Alfred Boman, Oskar Åman och William Dalenius. Nedre raden fr v. Alex Berggren, Philip Forsberg, Albin Jonsson, Oscar Nilsson Böös och Lucas Gillström.
Alnö IF är tillbaka i Medelpadsallsvenskan efter bara ett års frånvaro. Detta efter att man kommit tvåa i femman efter Matfors IF 2 som inte får avancera. Längst bak fr v: Måns Lind och Patrik Sundberg. Övre raden fr.v. Urban Berglund, Henrik Ekdahl, Richard Åkerback, Magnus Wilsson, Albin Röström, Tobias Lodén, Albin Morin-Hedström, Elias Lindholm, Peter Flobecker, Per Axelson, Erik Edström-Petré, Alex Tomley och Nils Söderqvist. Nedre raden fr.v Tomas Berglund (tränare), Linus Grelsson, Tobias Hagljung, Oliwer Lindgren, Marcus Johansson (materialförvaltare), Jakob Larsson, Samuel Fisk, Joakim Grannas, Jonathan Marklund. Liggande: Robin Nymo. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
Alnö IF är tillbaka i Medelpadsallsvenskan efter bara ett års frånvaro. Detta efter att man kommit tvåa i femman efter Matfors IF 2 som inte får avancera. Längst bak fr v: Måns Lind och Patrik Sundberg. Övre raden fr.v. Urban Berglund, Henrik Ekdahl, Richard Åkerback, Magnus Wilsson, Albin Röström, Tobias Lodén, Albin Morin-Hedström, Elias Lindholm, Peter Flobecker, Per Axelson, Erik Edström-Petré, Alex Tomley och Nils Söderqvist. Nedre raden fr.v Tomas Berglund (tränare), Linus Grelsson, Tobias Hagljung, Oliwer Lindgren, Marcus Johansson (materialförvaltare), Jakob Larsson, Samuel Fisk, Joakim Grannas, Jonathan Marklund. Liggande: Robin Nymo. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
15-årige talangen Alex Tomley trycker in Alnös ledningsmål redan i matchöppningen förbi en maktlös Fredrik Enqvist i Ljustorpsmålet. Något senare skruvade Tonys ättelägg in en vänsterhörna direkt i mål och därefter rullade det bara på till 10-0 och en plats i Medelpadsallsvenskan nästa år. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.
15-årige talangen Alex Tomley trycker in Alnös ledningsmål redan i matchöppningen förbi en maktlös Fredrik Enqvist i Ljustorpsmålet. Något senare skruvade Tonys ättelägg in en vänsterhörna direkt i mål och därefter rullade det bara på till 10-0 och en plats i Medelpadsallsvenskan nästa år. Foto: Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu.