NYHETER

Div. 3 Medelpad (d)

Deltagande 9 lag i Damtrean 2018, preliminärt: Fränsta IK, Heffmersklubbans BK 2, IFK Timrå 2, Kovlands IF, Matfors IF, Njurunda IK, Sundsvalls DFF 2, Sundsvalls FF och Söråkers FF.

Helgens träningsmatcher – Söråker deltog i Vårcupen i Härnösand

(2018-04-15)
Söråkers FF deltog i helgen i Vårcupen i Härnösand i helgen där det blev två förluster och en avslutande vinst mot Alnö IF.
Det har även spelats ett par övriga träningsmatcher för lagen i Damtrean. Dock inte lätt att få tag i resultat och uppgifter om målskyttar. Verkar vara "top secret"...


Sundsvalls FF - Sundsvalls DFF 2 1-1
2018-04-15 - 17:15 - Baldershovs IP KG
Mål SFF: ej inrapporterat ännu
Mål SDFF: ej inrapporterat ännu
Domare: Hussein Abukar Osman
Publik:
Matchfakta

Alnö IF - Söråker FF 0-1
2018-04-14 - 10:15 - Högslätten (Vårcupen, Härnösand)
Målet: 0-1 Amanda Vaino
Domare: uppgift saknas
Publik:
Matchfakta

Fränsta IK - Brunflo FK 2-9 (1-4)
2018-04-15 - 10:00 - Ånge IP
Mål Fränsta: ej inrapporterat ännu
Mål Brunflo: Tilde Norlander 3, Emelie Sefastsson 2, Patricia Häreby, Angelica Häreby, Rebecca Sjöö och Nike Hansson.
Rebecca Sjöö och Nike Hansson
Domare: Örjan Åström
Publik:
Matchfakta

Heffnersklubban BK 2 - Bollsta IK (resultat m.m. ej inrapporterat) 
2018-04-14 - 13:00 - Nya HK Vallen
Domare: Qadar Haysow Mohamud
Publik:
Matchfakta

Söråker FF - Remsle UIF 0-1
2018-04-14 - 13:15 - Högslätten (Vårcupen, Härnösand)
Målet: 0-1 uppgift saknas
Domare: uppgift saknas
Publik:
Matchfakta

Härnösands SK - Söråker FF 4-0
2018-04-14 - 08.00 - Högslätten (Vårcupen, Härnösand)
Mål HSK: Lina Vestin 1, Sanne Pettersson, Olivia Strand och Linnea Strand.
Domare: uppgift saknas
Publik:
Matchfakta

Det blev bara en träningsmatch i helgen – Sundsvalls FF förlorade mot Selångers division 2-lag

(2018-04-08)
Lagen i Damtrean spelade bara en träningsmatch i helgen och den förlorade Sundsvalls FF mot Selångers division 2-lag, inte helt överraskande.
Nya HK-vallen är ännu inte fri från snö så där blev matcherna uppskjutna även denna helg.


Sundsvalls FF - Selånger FK 2 0-2
2018-04-08 - 17:15 - Baldershovs IP KG
Målen: 0-1 Moa Zamder (48), 0-2 Alicia Holmberg (57).
Domare: Robert Lundqvist
Publik: 55
Matchfakta

Heffnersklubban BK 2 - Matfors IF inställd
2018-04-08 - 13:00 - Nya HK Vallen
Domare: Santiago Bedoya Sierra
Publik:
Matchfakta

Magnus Östman är tillbaka som tränare för Matfors dam. Magnus Östman är tillbaka som tränare för Matfors dam.

Magnus Östman tillbaka som tränare för Matfors: "För många tjejer som lägger av för tidigt"

(2018-01-09)
Magnus Östman förde upp Matfors damer till division 2 2012.
Nu är han tillbaka hos Brukets Blå som tränare.
– Jag kommer att jobba på att fler tjejer håller på längre med fotbollen och inte lägger av när dom fyllt 20, säger 45-årigen.


Förde upp Matfors i division 2

Magnus Östman tar åter hand om rodret i Matfors dam. Förra gången han tränade Brukets Blå var 2013 när laget åkte ur division 2 sedan han året innan fört upp dom från Damtrean.
Därefter tappade MIF stora delar av truppen och ett ungt garde tog över. Allt för ungt för seniorfotboll skulle det visa sig men samtidigt fyllt av talang. Men det lyfte aldrig. Flera av talangerna lade helt sonika av eller valde att satsa på innebandyn.
– Det är ju ett dilemma för tjejer som gått klar skolan. Endera flyttar dom för studier på annan ort eller så hamnar dom inom vården eller handel och med dom arbetstider som gäller där är det svårt att kombinera med fotboll då det är mycket kvällar och helger, säger Magnus Östman.


Försiktigt optimistisk

Magnus är ändå försiktigt optimistisk när det gäller damfotbollen i Matfors.
– Jag har trämat dotterns lag sedan fotbollsskolan och nu är det meningen att F02-tjejerna ska slussas in i seniorfotbollen även om jag helst ser att det tar något år till. Det är egentligen för tidigt för 14-15-åriga tjejer att spela seniorfotboll men så har det tyvärr blivit i Medelpad. Något som gör att många lägger av i förtid enligt min mening, säger Östman och fortsätter:
– Där måste vi hitta en lösning inom medelpadsfotbollen. Dels att tjejerna ska få spela tjejfotboll så länge som möjligt innan det blir seniorspel och dessutom att få tjejerna att hålla på med fotbollen längre. Men som sagt, arbetstiderna ställer ofta till det. Jag har sagt till mina tjejer att jobbet naturligtvis går före men att dom försöker träna och spela när man kan istället för att sluta helt, säger Magnus Östman.


Hur ska vi kunna locka tillbaka tjejer som slutat? 

Efter att Mats "Masse" Magnusson slutade efter säsongen ifjol såg det mörkt ut gällande damfotbollen i MIF då man stundom hade svårt att få ihop fullt lag och speciellt besvärligt var det på målvaktssidan där man ofta fick ställa en utespelare mellan stolparna.
– Vi har ingen egentlig målvakt i år heller men vi har haft en tjeje som stått i SDFF för några år sedan som varit med och tränat och där hoppas vi förstås att hon fortsätter, säger Magnus Östman.
MIF har precis kört igång träningarna efter nyåret och manhar mellan 14-18 på träningarna.
– Men då saknas ännu innebandytjejerna och vi kör ihop med F02-03, säger Magnus Östman, som alltså går in på sin andra sejour som damtränare i Matfors IF.
– Jag kände att jag hade lite tid över och det tjejlag som jag hade är ju samtidigt som sagt på väg att skolas in i seniorfotbollen, säger Magnus Östman och avslutar:
– Jobbar lite på att hitta spelare som lagt av och är sugna på att köra igång igen. Vi behöver fler damspelare som fyllt 20 så Damtrean kan bli en riktig dam- och inte flickserie utan att dom yngre ska kunna spela med och mot jämnåriga så länge som möjigt.
Kloka ord! Nu gäller det att på något sätt locka tillbaka tjejer som slutat till fotbollsfamiljen igen. Någon som har några förslag på att göra det möjligt? Skriv till: janne@lokalfotbollen.nu.

Skyttedrottningen Jenny Nordenberg är en av KIF-tjejerna som inte kommer till spel 2018. Men i hennes fall beror det på blivande tillökning i familjen. Skyttedrottningen Jenny Nordenberg är en av KIF-tjejerna som inte kommer till spel 2018. Men i hennes fall beror det på blivande tillökning i familjen.

Vad händer med Kovland? Nedflyttade till Damtrean efter seriesegern

(2018-01-07)
Kovlands damer vann division 2 ifjol men tackade nej till uppflyttning.
Son "straff" degraderas man nu till Damtrean och framtiden är oviss om man får ihop ett lag till seriespel 2018.
– Jag brukar vara positiv men för en gångs skull är jag pessimistisk, säger avgående tränaren Anders Westlund inför söndagens spelarmötet.


Nedflyttade till division 3 efter seriesegern

Ifjol vann Kovlands damer division 2 Mellersta Norrland och glädjen var på topp efter avslutningsmatchen.
Ett par veckor senare tog man beslutet att tacka nej till spel i ettan då både resurser och tillräckligt bred spelartrupp saknades.
Klubben hade hoppats att, precis som Ope ifjol, ändå få vara kvar i division 2.
– Men så blev inte fallet utan vi flyttades ner till den lägsta lokala serien, säger avgående tränaren Anders Westlund besviket sedan man fått beskedet i november.


Stiltje

Därefter har det varit mer eller mindre stiltje i klubben när det gäller damfotbollen. Ingen ny tränare, några spelare har aviserat att man slutar, ett par har blivit gravida och någon kommer eventuellt att byta klubb.
– Tror det är ett dussin kvar av fjolårets trupp och dom kommer att ha ett möte på söndag (läs idag) och först därefter vet vi mer hur det blir, säger Anders Westlund och fortsätter:
–Jag brukar vara positiv men för en gångs skull är jag pessimistisk, säger Westlund.


Inget Kovland dam 2018?

Kovland hade även ett andralag i Damtrean ifjol. Ett gäng unga tjejer som hade föga framgång rent sportsligt (kom sist med idel förluster) men höll trots det uppe humöret hela säsongen. Huruvida om hur många som fortsätter där och om tränaren Per Erskjäns kör på är ännu oklart. Lokalfotbollen har sökt Erskjäns men tyvärr utan framgång.
Det kan gå så illa att från att ha haft två lag i seriespel under 2017 kan man bli utan representant i Medelpadsfotbollen i år. Det är bara att hoppas att man kommer fram till något positivt under dagens möte.

Isabell Lindgren återvänder hem till Söråker Isabell Lindgren återvänder hem till Söråker

Efter spel i Elitettan med SDFF – nu gör Isabell Lindgren comeback i moderklubben

(2018-01-02)
2016 spelade hon i Elitettan med SDFF.
Ifjol tog hon ett sabbatsår.
Nu återvänder Isabell Lindgren till fotbollen och moderklubben Söråkers FF.
– Det märks att hon spelat på en högre nivå och kommer att tillföra mycket rutin och hjälpa dom andra tjejerna i truppen i deras utveckling, säger lagledaren Sven Lagerqvist.


Söråkers FF fortsätter sikta uppåt

Söråkers FF tog ett rejält steg under fjolåret. Vid omstarten 2015 lade man beslag på träsleven, tia, och bara en seger. Ifjol spottade man upp sig och kom finfin trea på 29 inspelade poäng.
– Och ändå tappade vi en del onödiga poäng i matcher som vi sett till spelet bordde vunnit, säger lagledaren Sven Lagerqvist.


Spelat i Elitettan

Nu verkar siktet vara ännu högre ställt och bland annat har SDFF-spelaren Isabell Lindgren återvänt till moderklubben efter spel på en högre nivå under några år, bl a Elitettan 2016. Ifjol blev det inte något spel då hon tog ett sabbatsår. Isabell represnterade innan det även Alnö IF och Selånger FK. Isabell är en snabb, uthållig och teknisk spelare som kommert att höja Söråkers nivå väsentligt.
– Vi är jätteglada att Isabell vänder hemåt och återfått suget på fotboll. Det märks att hon spelat på en högre nivå och kommer att tillföra mycket rutin och hjälpa dom andra tjejerna i truppen i deras utveckling, säger "Svennis" Lagerqvist.


Ytterligare två förvärv

Och inte nog med Isabell Lindgren. Söråker kan presentera ytterligare ett par nyförvärv. Viktoria Henriksson, även hon tidigare i Söråker men senast i Ljustorps IF har beslutat sig för en comback och man har även fått Anna Eriksson från Nolaskogsklubben Arnäs IF.
– Vi är taggade inför den kommande säsongen och hoppas att det blir fler än bara fem-sex lag i Damtrean som det riskerar att bli, avslutar "Svennis" Lagerqvist.

Långtidsskadade Linnea Berg blir en av Njurundas ledare i Damtrean nästa år. Långtidsskadade Linnea Berg blir en av Njurundas ledare i Damtrean nästa år.

Njurunda IK flyttar upp spelare och ledare från F02/03 till seniorlaget i Damtrean

(2017-12-28)
Njurunda IK, enda damlaget i södra kommundelen av Sundsvall, flyttar upp sitt F02/03-lag till seniorerna där tränartrion Sara Magnusson, Pelle Åström och Dick Högström följer med upp och kommer tillsammans med Linnéa Berg att leda laget i Damtrean nästa år.
– Rollfördelningen är inte bestämd ännu, säger Donald Eckman som även han kommer att vara med på ett hörn även nästa år.


Njurunda IK, alléna söder om stan när det gäller damfotboll, kom nia och näst sist i årets damtrea med 14 inspelade poäng sedanman sällan kunnat ställa samma lag på benen två matcher på raken p g a jobb, skador och annat. Under serien hade man även problem med sjukdom i ledarstaben men där ersatte under säsongen olyckligt långtidsskadade Linnéa Berg på ett förtjänstfullt sätt.
– Linnéa har nu gått tränarutbildning och kommer fortsätta som ledare hos oss, säger Donald Eckman, som även nästa år kommer att ingå i ledarstaben.
– Oklart dock i vilken roll. Vi har flyttat upp F02/03 till seniorerna och från det laget följer ledarna Sara Magnusson, Pelle Åström och Dick Högström. Rollfördelningen är inte bestämd ämmu utan vi kommer att sätta oss ner och besluta vem som kommer att göra vad, säger Eckman.
– Vi kör i alla fall försäsong med full styrka redan nu och det ser riktigt bra ut med många träningsvilliga, säger Eckman.
Några nya spelare utifrån är dock ännu inte klara.

STÖDE IF - SERIESEGRARE I DAMTREAN 2017.
STÖDE IF - SERIESEGRARE I DAMTREAN 2017.