NYHETER 
Allsvenskan

Medelpadslag i Allsvenskan 2019: GIF Sundsvall

Maic Sema nickade in Giffarnas "tröstmål". Maic Sema nickade in Giffarnas "tröstmål".

GIF Sundsvall föll tränings-matchen mot skadedrabbat Västerås Sport

(2019-03-01)

GIF Sundsvall förlorade utepremiären hemma på Np3 Arena mot Superettanlaget Västerås Sport som kom, såågs och segrade med uddamålet av tre.
Och det fiulkomligt rättmätigt!


GIF Sundsvall ställde upp med en potentionell allsvensk startelva i träningsmatchen mot ett skadedrabbat Västerås SK, nykomingar i Superettan, i eftermiddagens träningsmatch på Np3 Arena.
Trots detta blev det en 1-2-förlust sedan Maic Sema nickat in reduceringen med lite drygt tio minuter kvar.
Och dessutom var VSK-segern helt logisk sett till spel och skapandee av kvalificerade målchanser. Faktum var att GIF-målvakten Lloyd Saxton länge höll hemmalaget kvar i matchen med några fantomräddningar. Det var först i minut 68 som Emir Smajic hittade rätt bakom Giffarnas britt. Bara två minujter senare ökade storvuxne mittbacken Calle Svensson på innan bäste Giffare för dagen, Maic Sema, som sagt kunde frisera nederlaget till en uddamålsförlust.
 
GIF Sundsvall–Västerås SK 1-2
2019-03-01 - 16:00 - Np3 Arena
Målen: 0-1 Emir Smajic (68), 0–2 (70) Calle Svensson (70), 1–2 Maic Sema (79).
Domare: Johan Krantz
Publik:
Matchfakta
GIF Sundsvalls startelva (3–4–3):
Lloyd Saxton – Carlos Gracia (ut, 87), Eric Björkander (ut, 85), Alexander Blomqvist (ut, 65) – Jonathan Tamimi, David Batanero, Juanjo Ciércoles (ut, 45), Pa Konate (ut, 45) – Oliver Berg (ut, 65), Linus Hallenius, Maic Sema.
Bänken: William Eskelinen (mv), Kim Skoglund (in, 87), Pol Moreno (in, 65), Tobias Eriksson (in, 45), David Haro (in, 45), Omar Eddahri (in, 65) och Peter Wilson (in, 85).

Först "Mr X". Här hälsar sportchefen Urban Hagblom "Mr Y" Pa Konate välkommen till Y:et och GIF Sundsvall. Foto: GIF Sudsvall.
Först "Mr X". Här hälsar sportchefen Urban Hagblom "Mr Y" Pa Konate välkommen till Y:et och GIF Sundsvall. Foto: GIF Sudsvall.

Nu även klart med "Mr Y" – Serie A-back med landslagsmeriter har skrivit på för GIF Sundsvall

(2019-02-27)

GIF Sundsvall har inte bara värvat "Mr X" (Omar Eddahri) under den här månaden.
Nu är även "Mr Y" klar i form av italienproffset Pa Konate, 24.
– Historiskt tror jag inte det hänt så ofta att vi värvat från en Serie A-klubb och tidigare svensk mästare med erfarenhet från Champions League, säger sportchefen Urban Hagblom nöjt till ST-sporten.


Italienproffs med tre A-landskamper

Först "Mr X".
Nu har GIF Sundsvall även gjort klart med "Mr Y".
Det är förre Malmö FF-spelaren Pa Konate som hämtas in från italienska Serie A-laget SPAL. Där fick den 24-årige vänsterbacken ingen matchtid utan hoppas nu åter få fart på sin karriär med spel på Np3 Arena. Av den anledningen har man enats om "bara" ett ettårskontrakt. Pa har även varit utlånad till MLS-klubben Cincinatti Stingers men inte heller där blev det någon speltid av dignitet.
Men att GIF värvat en spelare med kapacitet står utom alla tvivel. Det visade Pa Konate i Malmö FF och har även fått känna på landslagsspel.
– Historiskt tror jag inte det hänt så ofta att vi värvat från en Serie A-klubb och tidigare svensk mästare med erfarenhet från Champions League. Det är ett bevis på att vi tagit ett kliv upp i hierarkin i fotbollssverige, säger sportchefen Urban Hagblom nöjt till ST-sporten.
Nu är GIF-truppen fylld, och den är det upp till bredden med kvalitet som jag ser det. Har aldrig upplevt en starkare spelartrupp någonsin i NorrLandslagets historia. Nu gäller det bara att få till det på planen också.
– Vi är bättre jämfört med förra året. Utifrån hela balansen och kvaliteterna i laget är det ett starkare lag, håller Urban Hagblom med om.


"Nått en ny nivå"

Sportchefen fortsätter:
– Vi har nått en ny nivå i våra möjligheter, framför allt med Joel och tränarteamet, med den fotboll GIF Sundsvall spelar i dag. Ser man också till utvecklingen vi har på spelarna när de väljer oss och vad de presterar i Sundsvall så har vi ibland spelare som blir för bra och hamnar i Europa, oavsett det är i Leipzig (Emil Forsberg), Grasshoppers (Rúnar Sigurjónsson) eller Lokeren (Ari Skúlason).
På fredag möter Giffarma Västerås SK i en träningsmatch och då blir det utepremiär på hemmaplan då matchens spelas på Np3 Arena.

GIF Sundsvalls nyförvärv och spelarförluster;
Nyförvärv: Anders Pettersson, ass. tränare (Svenska Fotbollförbundet), Pa Konate, yb/ymf (SPAL, Italien), Omar Eddahri, mf/fw (Djurgårdens IF), Alexander Blomqvist, mb (Trelleborgs FF).
Förluster: Ferran Sibila, ass. tränare (IFK Göteborg), Juho Pirttijoki, b (KuPS Kuopio, Finland), Jonathan Morsay, ymf (IK Brage, lån), Erik Granath, mf , Sebastian Friman, fw, och Linus Sahlin, b (Team TG FF), Amaro Bahtjar, mf, och Filip Tägtström, mb (IFK Timrå),

Lille David Haro nickade fram till Linus Hallenius reduceringsmål. Lille David Haro nickade fram till Linus Hallenius reduceringsmål.

Vilken käftsmäll, GIF! – norska storklubben tog hem en fem-etta

(2019-02-16)

GIF Sundsvall åkte på en rejäl smäll i dagens träningsmatch mot norska storlaget Rosenborg.
Redan efter tolv minuter ledde Trondheimselvan med 3-0.
Till slut blev det 5-1.
– Dom var extremt effektiva, sade GIF-trämarem Joel Cedergren till ST-sporten efter matchen.


Oj! GIF Sundsvall gick på en riktig käftsmäll när man åkte över kölen för mötet med det skandinaviska storlaget Rosenborg. Giffarna hann knappt kliva ur bussen innan hemmalaget ledde med 3-0 efter mål av i tur och ordning Even Hovland (2), Pal Andre Helland (6) och Alexander Söderlund (12).
Efter dryga halvtimmen ökade David Akintola för dom vitsvarta på till 4-0 innan Linus Hallenius, framnickad av David Haro, kunde reducera i den 39:e minuten.
Den andra halvleken blev något jämnare och bjöd "bara" på ett mål, Samuel Adegbenros fem-etta.
Så här sade GIF-tränaren Joel Cedergren till ST-sporten efter matchen:
– Det är 20 minuter som är för dåliga. Vi åker på för mycket bolltapp, sedan är dom riktigt effektiva. I första halvlek gör de fyra mål på fem chanser.
GIF-tränaren fortsätter:
– Vi vill spela fotboll och försöka lösa press. I dag går det för långsamt och dom äter upp oss. Det är klart att vi inte är nöjda med det. Efter inledningen reser vi oss, vi får lite mer boll. De är väldigt kompakta och vi måste spela bakom dom. Och det lyckas vi med när vi gör vårt mål. Vi är bättre än Rosenborg i andra halvlek. Totalt sett, och det får låta som det gör. Sedan kan man inte säga annat än att dom är extremt effektiva. Där är dom klart bättre.

Rosenborg BK–GIF Sundsvall 5-1
2019-02-16 - 17:00 - Abrahallen, Trondheim
Målen: 1-0 Even Hovland (2), 2-0 Pal Andre Helland (6), 3-0 Alexander Söderlund (12), 4-0 David Akintola (36), 4-1 Linus Hallenius (39), 5-1 Samuel Adegbenro (71).
Domare: Robert Eggen.
Publik: 420.
GIF Sundsvall: William Eskelinen – Carlos Moros Gracia, Alexander Blomqvist, Pol Moreno – Jonathan Tamimi, Paya Pichkah, David Batanero, Tobias Eriksson (ut, 69) – David Haro (ut, 83), Linus Hallenius, Oliver Berg.
Bänken: Lloyd Saxton (mv), Teodor Stenshagen, Albin Ekström (in, 69), Erik Wallin och Mannan Khalil (in, 83).

Inte Luis Figo men väl Omar Eddahri som är Giffarnas Mr X. Foto: GIF Sundsvall.
Inte Luis Figo men väl Omar Eddahri som är Giffarnas Mr X. Foto: GIF Sundsvall.

Nej, det är inte Luis Figo som är Mr X
– den här gången heller, men väl Omar Eddahri


(2019-02-13)

GIF Sundsvall avslöjar nu vem "Mr X" som klubbledningen talat om är.
Nej, det är inte Luis Figo den här gången heller, men väl Omar Eddahri, senast i Djurgårdens IF.
– Omar är precis den spelartyp vi sökt efter, säger Giffarnas sportchef Urban Hagblom.


GIF Sundsvall har gjort klart med ännu ett nyförvärv och så här skriver klubben på sin hemsida:
Det har varit vilda spekulationer kring vem "Mr X" är och vi kan avslöja att det inte heller denna gång är Luis Figo som skrivit på för klubben.
Vi vill istället hälsa Omar Eddahri varmt välkommen till GIF Sundsvall som har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2020.
Omar kommer närmast från en sejour i Djurgården och han har dessförinnan tillhört IK Sirius, AFC Eskilstuna och en klubb i Marocko.
Omar är den offensiva pusselbit som GIF Sundsvall letat efter och det är väldigt glädjande att han nu är klar för klubben.
– Det känns fantastiskt bra. Omar är precis den spelartyp vi sökt efter och det är en väldigt fin kille. Vi har sökt en offensiv spelare som ska passa in i vårt spelsätt och där har Omar alla egenskaper som vi har sökt efter. Jag är övertygad om att det här kommer att bli jättebra för GIF Sundsvall och Omar, säger Giffarnas sportchef Urban Hagblom.
Omar var på gång till Giffarna redan ifjol men valde då andra alternativ. Nu är det bara att hoppas att den offensiva kraften kommer att hitta rätt i den helblå dressen.

Jonathan Morsay lånas ut till Brage i Superettan för att få mer speltid. Jonathan Morsay lånas ut till Brage i Superettan för att få mer speltid.

Giffarna lånar ut talang till Superettan: "Behöver mer speltid"

(2019-02-13)

GIF Sundsvall lånar ut talangen Jonathan Morsay till IK Brage i Superettan.
– "Morre" är en otroligt stor talang och det dock viktigt att han får matchträning och får kontinuerlig speltid, säger GIF Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.


Jonathan Morsay hade en skadefylld inledning på säsongen men när han kom tillbaka i stridsdugligt skick svarade han för några tongivande inhopp under hösten.
Som konkurrensläget är nu i GIF-truppen har han "tvingats" droppa ner en bit i planen till en som så kallad wingback. Därför väljer 21-åringen nu att efter samtal med tränare och sportchef att ta steget ner till Superettan och IK Brage för att utveckla sitt spel på den plats han vill konkurrera om i framtiden och framförallt få erfoderlig matchtid. Ibland måste man ta ett steg tillbaka för att sedan kunna ta två framåt.
– "Morre" är en otroligt stor talang och vi tror mycket på honom. För honom är det dock viktigt att han får matchträning och får kontinuerlig speltid och därför blir det här en jättebra lösning både för honom och GIF Sundsvall. Vi är övertygade om att Jonathan kommer att komma tillbaka till oss som en bättre spelare, säger sportchefen Urban Hagblom till klubbens hemsida.

Pojklandslagsspelaren Albin Palmlöf satte sin första boll i nät i GIF Sundsvalls A-lag. Pojklandslagsspelaren Albin Palmlöf satte sin första boll i nät i GIF Sundsvalls A-lag.

GIF Sundsvall vann enkelt mot Gefle – Albin Palmlöf debutmålade och Batanero satte en drömstrut

(2019-02-08)

GIF Sundsvall var överlägsna Gefle IF i dagens träningsmatch i Nordichallen.
Rent spelmässigt alltså.
Resultatmässigt stannade det hela emellertid "bara" vid en 2-1-seger.


Spelmässigt var GIF Sundsvall överlägset Gefle IF i dagens träningsmatch i Nordichallen.
Siffrorna stannade vid 2-1, efter 0-0 i paus, sedan gästrikarna från division 1 reducerat Giffarnas 2-0-ledning med dryga kvarten kvar. En ledning som vid det laget borde varit minst 5-0 sett till målchanserna.
Ledningsmålet satte 17-årige Albin Palmlöf i öppningen av den andra halvleken sedan han dragit iväg i djupled och placerat bollen perfekt innanför stolpen. Albins första A-lagsmål för GIF!
Efter knappa kvarten in i andra kom matchens höjdpunkt. David Batanero, som debuterade för säsongen, såg att gästernas målvakt stod långt ut och lobbade över honom från mittlinjen. Applådåskorna ekade välförtjänt i Nordichallen.
Innan det hade Oliver Berg prickat den vänstra stolpen sedan han kommit runt på sin vänsterkant. På det hela brände Giffarna rejält med chanser både före och efter paus. Att sedan Gefle lyckades reducera med en man utvisad kändes onödigt.

TV: Höjdpunkter från matchen

GIF Sundsvall - Gefle IF 2-1 (0-0)
2019-02-08 - 14:00 - Nordichallen
Målen: 1-0 Albin Palmlöf (47), 2-0 David Batanero (58), 2-1 Julio Fernandes (74).
Domare: Patrik Eriksson
Publik:
Matchfakta

Filip Tägtström valde IFK Timrå. Filip Tägtström valde IFK Timrå.

Filip Tägtström valde IFK Timrå: "Hemmaplan"

(2019-02-07)

Det som igår var ett frågetecken rätades idag ut till ett utropsdito.
Den unge mittbacken Filip Tägtström valde IFK Timrå när han nu lämnar GIF Sundsvall efter alla år.
– Ytterligare ett väldigt intressant nyförvärv är därmed på plats, säger tränaren Robert Englund.


Rätades ut till ett utropstecken

Igår fanns ett frågetecken vart Filip Tägtström skulle ta vägen efter alla sina år i GIF Sundsvall.
Idag rätades det ut till ett utropstecken då den unge mittbacken blir kvar i distriktet för spel i IFK Timrå.
– Precis den spelare som vi velat ha på plats. Vi ju redan en stark offensiv, men nu stärker vi upp defensiven med en spelare från högre nivåer. Det som känns extra bra är att Filip är i rätt ålder för att kunna utvecklas som spelare. Han är dessutom i den situationen att han vill visa sitt värde för sig själv och för andra vilket kommer ge det där extra elden och energin, säger Timråtränaren Robert Englund.
"Robban" fortsätter: 
– Vi är stolta att Filip valt oss och den miljö vi erbjuder och han kommer bidra till vår utveckling som och se till andra spelare växer. Ytterligare ett väldigt intressant nyförvärv är därmed på plats!


"På hemmaplan"

Så här säger nyförvärvet själv till ST-sporten:
– Det känns väldigt bra att det är klart och Timrå känns som det bästa alternativet med tanke på deras ambition att gå upp och att det var på hemmaplan.
Han fortsätter:
– Speltid är mitt prio ett nu med tanke på att jag var borta på grund av skada hela 2017 och sedan blev det ingen speltid alls i Giffarna ifjol.
– Att vi nu lyckades landa både Filip och Amaro från allsvenska GIF Sundsvall känns givetvis fantastiskt, avslutar "Robban" Englund.

Klicka här för att läsa mer om IFK Timrå

Sebastian Friman skriver på för Team TG. Sebastian Friman skriver på för Team TG.

Inget Timrå för anfallaren Sebastian Friman – valde Team TG

(2019-02-06)

Det blir inget spel i IFK Timrå för Sebastian Friman.
Den 20-årige nfallaren väljer, precis som GIF-kompisen Erik Granat, division 1-spel i klubben Team TG i Umeå.


IFK Timrå hade hoppats få några förstärkningar från GIF Sundsvalls A-trupp. Amaro Bahtijar är redan klar (scrolla ner för artikel). Men när det gällde Erik Granat valde den 23-åriga mittfältaren efter närmare 30 allsvenska matcher, varvat med skador, division 1-spel med Team TG i Umeå. Nu talar allt för att Sebastian Friman ut att ta samma väg. anfallaren som ifjol höst var utlånad till Timrås seriekonkurrent Hudiksvalls FF.
I skrivande stund är det fortfarande oklart om Linus Sahlins, ifjol utlånad till just Team TG och Filip Tägtströms nya klubbadresser. Blir dom kvar i distriktet?

Förlust mot Inter Åbo för GIF Sundsvall i årets andra träningsmatch

(2019-02-02)

Det blev förlust för GIF Sundsvall i årets andra träningsmatch.
Precis som mot AIK spelades matchen på Skytteholms IP i Solna.
Finska Inter Åbo tog hem kampen med matchens enda mål, inprickat på en frispark i inledningen av den andra halvleken av Mikko Kuningas.


GIF Sundsvall inledde bäst första halvlan av den första halvleken på det vindpinade Skytteholms IP i Solna, förövrigt samma arena som Giffarna gästade förra helgen i 1-1-matchen mot AIK.
Därefter jämnade matchen ut sig och tidigt i den andra halvleken föll matchens enda mål då Inter Åhos Mikko Kuningas placerade en frispark lågt utom räckhåll för Lloyd Saxton i GIF-målet.
Så här sade GIF-tränaren till ST-sporten efter matchen:
– En jättebra inledning. Det var strålande bra och första 20–25 ska vi göra några mål på de chanser vi har. Sedan blir det mentalt; det går för lätt för oss. I presspel, när vi har bollen, vi slappnar av och vi ser spelare krångla till det. Där blev jag besviken. I andra kommer vi ut och styr matchen, men vi skapar lite med tanke på hur mycket boll vi har. Det var inte den nivå vi önskar ha totalt sett.

Klicka här för att se höjdpunkter från matchen


GIF Sundsvall - Inter Åbo 0-1
2019-02-02 - 15:00 - Skytteholms IP, Solna
Målen: 0-1 Mikko Kuningas (50)
Domare: Enzo Vesprini
Publilk: 50-tal huttrande
GIF Sundsvalls startuppställning (3-4-3): Lloyd Saxton - Pol Moreno, Eric Björkander (ut 63), Alexander Blomqvist (ut 84) - Oliver Berg, Tobias Eriksson (ut 81), Paya Pichkah, Jonathan Tamimi (ut 63) - David Haro, Linus Hallenius (ut 81), Maic Sema (84).
Inhoppare: Carlos Moros Gracia (in 63), Jonathan Morsay (in 63), Kim Skoglund (in 81), Albin Palmlöf (in 81), Teodor Stenshagen (in, 84), Albin Ekström (84).
Spelade ej: William Eskelinen, mv, Erik Wallin och Hugo Keller.
Matchfakta

Linus Hallenius, vem annars?, svarade för GIF Sundsvalls första fullträff 2019. Linus Hallenius, vem annars?, svarade för GIF Sundsvalls första fullträff 2019.

GIF Sundsvall inledde säsongens matchande med kryss mot svenska mästarna

(2019-01-25)

GIF Sundsvall spelade 1-1 mot fjolårets svenska mästare AIK, båda målen före inprickade före pausvilan.
Och var det något lag som låg närmast segern var det Norrlandslaget.
– Är mycket nöjd med vårt lagspel, säger tränaren Joel Cedergren till CMore.


Försenade i trafiken

GIF Sundsvall inledde årets försäsong med att kryssa mot AIK.
Slutresultatet blev 1-1 sedan Linus Hallenius givit GIF ledningen drygt tio minuter in i matchen efter att han blivit frispelad av målvakten (!) William Eskelinen med en långboll och avslutat distinkt och därefter Daniel Sundgren kvitterat på straff i den 27:e minuten för dom regerande svenska mästarna.
Trots att GIF blev försenade till matchen, bussen fastnade i trafiken då "sörlänningar" alltid får problem med bilkörning om det kommer ett par centimeter snö, inledde man bäst och tog initiativet och förde spelet. I den elfte minuten slog målvakten William Eskelinen en lång svepande boll som Linus Hallenius kom helt fri på och stensäkert satte hårt till höger om AIK-målvakten Oskar Linnér. AIK:arna ville dock ha målet annulerat för ruff.


Straffmål efter slarv

I mitten av halvleken tog AIK över, pressade GIF långt ner i planen och tillät ingen bolltrillande från gästerna. I den 26:e minuten slarvade nye mittbacken Alexander Blomqvist dubbelt. Först en för svår passning till Tobias Eriksson precis utanför eget straffområde och momentet efter så kapade han en AIK-spelare. Den efterföljande straffen satte Damiel Sundberg perfekt invid den vänstra stolpen och då hjälpte det inte att Eskelinen gick åt rätt håll.
AIK dominerade även den första kvarten i andra innan GIF reste sig och var då det lag som hade hand om taktpinnen resten av matchen. Men närmare än två brända frilägen kom man inte ett ledningsmål. Först högg Oliver Berg på den dåligt hemåtpass av en hemmaförsvarare men Linnér var kvick ut och täckte till hörna. Inhopparen David Haro vände bort sin försvarare vid mittlinjen och löpte fri mot Linnér men Robin Jansson svarade för ett fantastiskt hemåtjobb och hann ikapp och störa Haro till ett mindre lyckat avslut.


AIK-skott i insidan av stolpen på slutet

Men på slutet hade AIK kunnat ryckt åt sig segern när William Eskelinen släppte en lite onödig retur rakt ut i planen men en AIK-spelare satte returen i insidan av stolpen. Pust...även om resultatet sällan är det viktiga i tidiga träningsmatcher så är det aldrig kul att förlora.
– Det var en trevlig match tycker jag, jag är nöjd med insatsen totalt sett där vi inledde bäst men det jämnar ut sig över halvleken, det är inte så lätt mot AIK, att ta sig förbi deras sista linje. Det blir mycket bollinnehav, men inte så många genombrott även om vi hade tre frilägen. Det jag kanske är mest nöjd med var det lagspel vi visade upp, säger GIF-tränaren Joel Cedergren.
Bäst i GIF? Trebackslinjen med Carlos Moros Gracia., Alexander Blomqvist (trots missen vid målet) och Pol Moreno. På mitten överraskade 18-åringen Paya Pichkah med moget spel. På sin högerkant tog Simon Marklund många initiativ och visade ingen respekt för svenska mästarna.

AIK - GIF Sundsvall 1-1
2019-01-25 - 14:30 - Skytteholms IP, Solna
Målen: 0-1 Linus Hallenius (11), 1-1 Daniel Sundberg (27, straff).
Domare: Glenn Nyberg
Publilk:
Matchfakta

Joel Cedergren: "Vi går för vinst". Joel Cedergren: "Vi går för vinst".

GIF Sundsvall gästar svenska mästarna i årets första träningsmatch

(2019-01-25)

I eftermiddag spelar GIF Sundsvall årets första träningsmatch.
På andra sidan mittlinjen väntar fjolårets svenska mästare AIK.
– Vi åker dit för att göra en bra prestation och vinna matchen, säger tränaren Joel Cedergren till ST-sporten.


Idag är det den 25 januari. Då spelar GIF Sundsvall sin första träningsmatch för säsongen. Och man gör det mot dom regerande svenska mästarna AIK på Skytteholm i Solna. Avspark 14:00.
Så här säger tränaren Joel Cedergren till ST-sporten inför premiären:
– Vi åker med 19 gubbar och vi åker dit för att göra en bra prestation och vinna matchen, det gör vi verkligen. Vi tar seriöst på det här, det får inte bara bli så att vi åker dit och spelar en träningsmatch och lajjar. Vi åker dit för att träna på vårt spel och på vårt sätt att uppträda. Hur långt vi har kommit? Inte långt alls, men vi har inte kommit oroväckande kort heller. Det är många kvar från förra året och vi har förstås en fördel av det. Det enda som är synd är att David Myrestam blir borta så länge och att Juanjo Ciércoles inte är tillbaka. Att det skulle ta tid för Chidi Omeje och Peter Wilson visste vi om. Det med David och Juanjo känns inte bra.

Truppen:
William Eskelinen, Lloyd Saxton, Jonathan Morsay, Simon Marklund, Pol Moreno, Kim Skoglund, Nils Eriksson, Eric Björkander, Alexander Blomqvist, Carlos Moros Gracia, Teodor Stenshagen, Jonathan Tamimi, Albin Ekström, Tobias Eriksson, David Batanero, Paya Pichkah, David Haro, Oliver Berg, Maic Sema, Albin Palmlöf och Linus Hallenius.
Klicka här för ST-sportens liverapportering från matchen.

Trelleborgs FF:s lagkapten Alexander Blomqvist flyttar norrut till GIF Sundsvall. Trelleborgs FF:s lagkapten Alexander Blomqvist flyttar norrut till GIF Sundsvall.

Trelleborgs lagkapten kvar i Allsvenskan – har skrivit på för GIF Sundsvall

(2019-01-24)

I höstas åkte Alexander Blomqvist ur Allsvenskan med Trelleborgs FF. 
Men nu blir mittbacken kvar i vår högsta nationella serie.
TFF:s lagkapten har nämligen kritat på för GIF Sundsvall.
– Han är en naturlig ledare som varit lagkapten i flera lag, säger Giffarnas sportchef Urban Hagblom till klubbens hemsida.


Adderar ytterligare en mittback

Igår förlängde GIF Sundsvall med Eric Björkander (läs nedan).
Idag adderar Giffarna ännu en mittback till truppen då Trelleborgs FF:s lagkapten Alexander Blomqvist flyttar norrut. Det blir med andra ord allsvensk fotboll för 24-åringen även 2019 trots att sydskåningarna åkte ur ifjol.
– Det känns otroligt bra att vi fått klart med Alexander. Han är en naturlig ledare som varit lagkapten i flera lag vilket är ett bra bevis på hur han är som människa. Han kommer att passa perfekt in i gruppen och det är en väldigt bra fotbollsspelare som har exakt dom egenskaper som vi söker efter. Kontraktet är på fyra år, säger GIF Sundsvalls sportchef Urban Hagblom till klubbens hemsida.
– Alexander har varit med på Trelleborgs FF:s resa till att etablera sig i elitfotbollen och han har varit en väldigt god ambassadör för klubben. Samtidigt har Alexander hela tiden varit öppen och rak med sina ambitioner om att spela i högsta ligan. Vi önskar Alexander varmt lycka till i GIF Sundsvall, kommenterar Trelleborgs manager Peter Swärdh.


IFK Simrishamn som moderklubb

Så här säger nyförvärvet till ST-sporten efter sitt första träningspass med klubben under torsdagen:
– Det känns bra, jag är förväntansfull inför året, inför säsongen. Grabbarna och ledarna har byggt upp någonting bra så det är kul att vara här. Jag har sett hur de spelar och spelade mot dem två gånger förra året och vi förlorade båda ... och en match ganska stort. 
Den 24-årige mittbacken fortsätter:
– Det känns jättebra att vara här, det känns inspirerande och jag ser fram emot att utvecklas. Jag vill spela upp bollen bakifrån och efter marken så mycket som möjligt. Huvudspelet är ytterligare en av mina styrkor, säger skåningen som tidigare även spelat i klubbar som IFK Simrishamn, Malmö FF, IFK Värnamo och då Trelleborgs FF.

Det tog lite tid – men nu har Björkander förlängt sitt kontrakt med GIF Sundsvall

(2019-01-23)

Nästa försvarsspelare att förlänga med GIF Sundsvall är mittbacken Eric Björkander.
Det tog ett tag men nu har 22-åringen skrivit på t o m 2020.
– Otroligt glädjande! Jag är övertygad om att han har ytterligare steg att ta i vår miljö, säger sportchefen Urban Hagblom i en kommentar på klubbens hemsida.


Han kom till GIF Sundsvall som 19-åring från Mjällby AIF med U-landskamper på fickan. Och då som vänsterback.
Ifjol gjorde han en helgjuten säsong som mittback och deltog i 26 av dom 30 matcherna. Den unge försvararen saknade inte anbud från andra klubbar efter serieavslutningen.
Men nu står det klart att Björkander stannar fram till och med 2020.
–  Otroligt glädjande att det är klart med en förlängning. Eric är en kanonkille som skolats om till mittback och där har han varit fantastiskt bra med sin speluppfattning och snabbhet. Jag är övertygad om att han har ytterligare steg att ta i vår miljö, säger sportchefen Urban Hagblom i en kommentar på klubbens hemsida.

Jonathan Tamini förlänger med GIF Sundsvall. Jonathan Tamini förlänger med GIF Sundsvall.

Idag körde GIF Sundsvall igång säsongen – Jonathan Tamimi förlänger!

(2019-01-15)

GIF Sundsvall körde igång säsongen med årets första träningspass i Nordichallen innan lunch.
Med på träningen var Jonathan Tamimi som precis förlängt sitt kontrakt med klubben. 
– Jonathan har haft en fantastisk utveckling hos oss och jag är övertygad om att han kommer att kunna ta ytterligare steg här, säger sportchefen Urban Hagblom till klubbens hemsida.


Kontakt till 2021

Jonathan Tamimi var ett litet frågetecken om han var mogen att axla Eric Larssons flyttade högerbacksmantel.
Det visade han sig göra med den äran och precis som GIF Sundsvall i stort svarade han för en prima säsong. Försvararen kom från degraderade Jönköpings Södra men har även ett förflutet i Hammarby.
Ifjol svarade den offensive backen för ett mål och sju assists och var ett jagat byte nu under silly season då han satt på ett utgående kontrakt.
Någon flytt blir det inte utan Jonathan har skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till 2021.
– Vi har jobbat hårt för att få till detta och det är väldigt skönt att det äntligen är klart. Jonathan har haft en fantastisk utveckling hos oss och jag är övertygad om att han kommer att kunna ta ytterligare steg här, säger sportchefen Urban Hagblom till klubbens hemsida.


Fler försvarare utan kontrakt

Nu jobbar klubben på att förlänga kontraktet med vänsterbacken Dennis Olsson och mittbacken Eric Björkander vars kontrakt också gick ut efter den gångna säsongen. När det gäller Björkanders kollega i mittförsvaret, finske Juho Pirttijoki, som ifjol höst var utlånad till KuPS i Kuopio, där han förövrigt gjorde det bra, kommer att lämna GIF och inom kort att presenteras av en finsk klubb. Lite synd som jag ser det då långe Pirttijoki helt klart haft potential bara han får vara hel. Uttagningen till det finska landsladet under januariturnén, där man bl a besegrade Sverige, är ett bevis på det.


Ingen allsvensk klubb har råd med Batanero?

En GIF-spelare med kontrakt är spelskicklige mittfältseleganten David Batanero men som ryktas vara på väg till IFK Göteborg eller Djurgårdens IF.
– Det är nog inte aktuellt med någon flytt till en annan allsvensk klubb. Där finns inte nog med pengar helt enkelt. Men det är bara min uppfattning, har sportchefen Urban Hagblom berättat för ST-sporten.
När det gäller den övriga spanska armadan så blir det glädjande nog spel på Np3 Arena även under 2019.
GIF Sundsvalls assisterande tränare Ferran Sibila lämnade klubben efter säsongen för att komma närmare familjen. Under gårdagen blev han klar som assisterande tränare i IFK Göteborg. Och visst, något närmare till familjen utanför Barcelona blir det ju...

Linus Hallenius är enligt Fotbollsknalaen.se Allsvenskans tredje bästa spelare. Arkivfoto: Anders Thorsell, Sundsvallsbilder.com
Linus Hallenius är enligt Fotbollsknalaen.se Allsvenskans tredje bästa spelare. Arkivfoto: Anders Thorsell, Sundsvallsbilder.com

Linus Hallenius tredje bäste spelare i Allsvenskan – David Batanero femma!

(2019-01-04)

GIF Sundsvall har två spelare med bland Allsvenskans fem-i-topp sett till 2018.
Det påstår i alla fall Fotbollskanalen.se.


Fotbollskanalen.se har rankat Allsvenskans bästa spelare 2018.
Etta kom Häckens skytteligavinnaren Paulinho och tvåa AIK:s playmaker Kristian Olsson. På en hedrande tredjeplats återfinner vi glädjande GIF Sundsvalls härförare Linus Hallenius - och femma mittfältseleganten David Batanero.
Inte illa att få med två spelare bland fem-i-topp!
Så här skriver Fotbollsknalen om Linus Hallenius:
"Kom tillbaka till Sundsvall inför förra säsongen efter en misslyckad sejour i Helsingborg och har själv sagt att han inte var värd mer än ”en påse skit”. Efter 2018 är Hallenius nog värd lite mer än så, då anfallaren stod för hela 18 mål och en finfin andraplats i allsvenskans skytteliga bakom Paulinho. Valde tillslut att stanna kvar i Sundsvall, något som utan tvekan gläder Sundsvall som får behålla sin skyttekung och lagkapten."
...och David Batanero:
"Sundsvall charmade fotbollsverige med sina spanska influenser under 2018 och David Batanero var avgörande i det passningsorienterade spelet. Bidrog också med poäng, där han kom upp i fem mål och sju assist när Sundsvall slog förhandstipsen med råge och tog en hedrande sjundeplats."
Lite märkligt förresten att Allsvenskans tredje bästa spelare inte är värd en chans i landslaget...

Amaro Bahtijar lämnar GIF Sundsvall för IFK Timrå. Amaro Bahtijar lämnar GIF Sundsvall för IFK Timrå.

Timrå värvar allsvenskt
– Amaro Bahtijar från GIF Sundsvall klar!


(2019-01-04)

Det hann inte gå så många dagar in på 2019 innan IFK Timrå fick en senkommen julklapp.
GIF Sundsvalls mittfältare Amaro Bahtijar har skrivit på för klubben.
– En drömvärvning, säger tränaren Robert Englund.


IFK Timrå har landat ett fint nyförvärv. Det är 20-årige Amaro Bahtijar som kritat på för den anbitiösa division 2-klubben. Den talangfulle mittfältaren har fått begränsat med speltid sedan han kom till GIF, en kvart totalt i Allsvenskan plus spel i Svenska Cupen. Han kom till Giffarna som ungdomsspelare 2016 från moderklubben Sund IF via spel i tvåan med Ånge IF.
– Jag har jagat Amaro sedan ifjol vinter, då tog han beslutet att satsa vidare en säsong till i GIF men nu när kontraktet gick ut valde han efter "övertalning" att komma till oss trots anbud från lag i högre serier. Det här är en drömvärvning, säger en nöjd tränare i form av Robert Englund.
Som Lokalfotbollen tidigare skrivit om är IFK Timrå även intresserade av fler unga Giffare.
– Ja, Linus Sahlin, ifjol i Team TG i Umeå, Sebastian Friman, utlånad till Hudiksvalls FF, och Filip Tägtström. Förhoppningsvis är förvärvet av Amaro ett tecken på att vi visar vad vi vill med vår satsning, säger Robert Englund.

texten kan komma att uppdateras

Målvakten Lloyd Saxton förlänger med GIF Sundsvall: "Stor potential"

(2019-01-01)

Målvakten Lloyd Saxton förlänger med GIF Sundsvall till och med 2020.
– Lloyd är en målvakt som vi ser stor potential i, säger sportchefen Urban Hagblom.


Lloyd Saxton har haft problem med skador senaste säsongerna lite till och från.
Men nu står det klart att britten förlänger med GIF Sundsvall.
Så här skriver klubben på sin hemsida:
Giffarnas målvakt Lloyd Saxton har skrivit ett nytt kontrakt med klubben.
Lloyd kom till klubben 2015 och har nu förlängt sitt kontrakt till 2020.
– Lloyd är en målvakt som vi ser mycket potential i och han gör alltid jobbet även om han senaste åren har fått suttit mycket på sidan. Vi är väldigt glada att han vill fortsätta utvecklas i vår miljö och att vi får ha honom kvar i klubben, säger Urban Hagblom, sportchef.
Detta är en viktig pusselbit i Giffarnas lagbygge inför säsongen och bitarna börjar falla på plats.
– Det är lite arbete kvar såklart, men vi har fått många bitar på plats och det är skönt att vi kunde påbörja det arbetet tidigt i år med tanke på att vi visste vilken serie vi skulle spela i, säger Urban.

En viktig puzzelbit är på plats när Linus Hallenius valde att vara kvar i sitt älskade Giffarna. Arkivfoto: Anders Thorsell, Sundsvallsbilder.com
En viktig puzzelbit är på plats när Linus Hallenius valde att vara kvar i sitt älskade Giffarna. Arkivfoto: Anders Thorsell, Sundsvallsbilder.com

Linus Hallenius: "Därför valde jag att vara kvar i GIF Sundsvall"

(2018-12-16)

Igår nåddes vi av det härliga ryktet att Linus Hallenius blir kvar i GIF Sundsvall.
Idag bekräftade klubben och Linus själv att ryktet talade sanning!
– Jag älskar att spela fotboll för GIF Sundsvall


Ryktet sant!

Ryktet om att Linus Hallenius skrivit på för fem nya år för GIF Sundsvall (läs nedan) var sant, fantastiskt nog.
Så här skriver klubben på sin hemsida:
Linus kom tillbaka till klubben inför 2017 och blev under 2018 klubbens bästa målskytt i Allsvenskan genom tiderna samtidigt som han fick bära kaptensbindeln i Tommy Naurins frånvaro.
– Det känns helt fantastiskt att Linus valt att skriva på ett nytt kontrakt. Han har blivit historisk i klubben genom sitt målskytte men han är också en helt fantastisk person som gjort massiva insatser även vid sidan av planen. Vi är glada och stolta i klubben idag, säger sportchefen Urban Hagblom.
– Det känns väldigt bra att jag har fattat beslutet som innebär att jag blir kvar i klubben. Jag älskar att spela fotboll för GIF Sundsvall och jag känner en stolthet över att spela här, säger kapten Hallenius.


"Bäst för mig och familjem"

På frågan vad som gjorde att han skrev på svarar han:
– Det har varit jättetufft att veta vad jag egentligen vill och vad som blir bäst för mig och familjen. Men alla gånger jag diskuterat med mig själv så har det landat i att jag vill vara kvar i GIF Sundsvall. Laget gjorde ett jättebra 2018 och anledningen till att jag skrev på är för att jag vill fortsätta att utvecklas med klubben, säger han.
– Detta är en väldigt viktig pusselbit för GIF Sundsvall och vi är stolta och väldigt glada att få fortsätta ha Linus i klubben, avslutar Hagblom.

Lokalfotbollens kommentar:
En fantastisk julklapp till GIF Sundsvall och klubbens alla anhängare. Trodde nog att den gode Linus skulle lira ute i någon av dom europeiska ligorna efter nyår. Men så blev det inte. 29-åringen satte familjen och sin trygghet i första rummet. Moget! Och förhoppningsvis får Linus den lön och signingbonus en lirare av hans kaliber är värd. Antar att det lär finnas en köpeklausul att om någon intressant proffsklubb på kontinenten hostar upp en rejäl slant och även faller Linus på läppen kan han lämna för ett sista äventyr.


• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

Linus Hallenius blir kvar i stan! Linus Hallenius blir kvar i stan!

Glädjebeskedet: Linus Hallenius har skrivit på ett femårskontrakt med GIF – blir klubbens bäst betalde någonsin!

(2018-12-15)

Linus Hallenius blir kvar i GIF Sundsvall.
Och det i fem år!
Åtminstone om man ska tro Sportexpressen!
Anfallsstjärnan blir bäst betald i Giffarnas historia.
Och det med rätta!


Linus Hallenius gjorde sin bästa säsong i karriären i år. Den 29-årige anfallaren och årets skytteligatvåa i Allsvenskan har varit ett jagat villebråd, både från lag i vår högsta serie och utlandet. Men det verkar nu inte bli någon cypriotisk-, rysk- eller sydkoreansk klubb, utan Kubenprodukten blir kvar i Sundsvall. Åtminstone skriver Sportexpressen det på sin sajt. Och att Hallenius skrivit på för fem år och även blir den dyraste i klubbens historia sett till lönen. Den isländska landslagsmannen Hannes Sigurdsson sägs ha legat i topp tidigare.
Om allt det här stämmer är det ett glädjebesked för alla GIF-anhängare runt om i världen och en tidig julklapp!

Texten kan komma att uppdateras


• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

Andreas Pettersson kommer från U21-landslaget. Andreas Pettersson kommer från U21-landslaget.

Ferran Sibilas ersättare klar – norrlänningen Anders Pettersson ny assisterande tränare

(2018-11-23)

Från Landslaget till NorrLandslaget.
GIF Sundsvall har gjort klart med en ersättare till Ferran Sibila som flyttat hem till Spanien (läs artikel nedan).
– Det känns väldigt bra. Jag och Joel Cedergren klickade direkt, säger Andreas Pettersson som kommer från ett uppdrag som ledare för U21-landslaget.


GIF Sundsvall har gjort klart med en ny assisterande tränare, och han byter från U21-landslaget till Norrlandslaget skriver GIF Sundsvall på sin hemsida, där man skriver:
Luleåbördige Andreas Pettersson, som senast arbetat som assisterande tränare åt U21-landslaget, har kommit överens med klubben och kommer att ansluta till övriga tränartrojkan den första januari.
– Det känns väldigt bra. Egentligen lärde jag känna Roger Franzén först då jag ville veta mer om Giffarna på grund av deras trevliga spel. Sen träffade jag Joel och vi klickade både på ett personligt och ett fotbollsmässigt plan tycker jag, säger Giffarnas nytillskott.
Pettersson har också gått samma PRO-kurs som Henrik Åhnstrand och han har bara gott att säga om personalen runt klubben.
– Jag gillar som sagt Giffarnas sätt att spela fotboll men sen är det också väldigt bra folk runt om klubben så det känns jättebra, säger han.
Sportchef Urban Hagblom är även han väldigt nöjd över lösningen.
– Det här känns fantastiskt bra, Andreas är en otroligt spännande tränare som rimmar väldigt bra med vår verksamhet och övriga tränargruppen. Sen är det alltid roligt med en norrlänning också. Jag är övertygad om att detta kommer bli kanonbra och det är förstås glädjande att tränare från Svenska landslaget väljer att komma till oss. Andreas har dom egenskaper och kvaliteter vi söker för att göra tränartrion komplett, säger Urban.


• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

Tungt GIF-besked: Ferran Sibila lämnar Sundsvall – tränaren flyttar
hem till Spanien: "Tufft beslut"


(2018-11-16)

GIF Sundsvalls omtyckte assisterande spanske tränare Ferran Sibila väljer att inte förnya sitt kontrakt utan flyttar hem till Katalonien.
–  Jag har trivts jättebra i Sundsvall med alla i klubben, laget och supportrarna. Men det här beslutet är inte grundat på det utan på avståndet till min familj och mina vänner, säger succétränaren till klubbens hemsida.


GIF Sundsvalls assisterande tränare Ferran Sibila, som anses som arkitekten till det omhuldade spelsystemet, har bestämt sig för att lämna klubben och staden av personliga skäl, skriver allsvenskarna på sin hemsida.
– Jag har trivts jättebra i Sundsvall med alla i klubben, laget och supportrarna. Men det här beslutet är inte grundat på det utan på avståndet till min familj och mina vänner. Det är ett tufft beslut att ta eftersom jag inte tror att lagets resa är över, men ibland måste man fatta tuffa beslut. Jag vet inte vad som händer i den närmaste framtiden men GIF-familjen och Sundsvall kommer alltid att finnas i mitt hjärta, säger Ferran Sibila.
– Ferran kom till GIF Sundsvall inför 2017 och har gjort ett starkt avtryck i föreningen både som människa och tränare, men avståndet till nära och kära gör att han flyttar närmare hem, säger sportchefen Urban Hagblom.
Hagblom fortsätter:
– Det är otroligt tråkigt för oss såklart, men samtidigt har jag stor förståelse för Ferran. Han har varit långt borta från familjen under en längre tid och man måste respektera beslut som någon fattat utifrån sitt hjärta. Vi har haft och har en bra dialog och det är inte omöjligt att vi får se honom här igen en dag.
Det är ännu oklart vem eller ens om GIF Sundsvall kommer att ersätta Ferran Sibila.


• Resultat, matchfakta & aktuell tabell.
• Kommande matcher
•  Skytteliga plus mer statistik

Äldre årgångar av 
Allsvenskan

GIF Sundsvall ledde Allsvenskan 2016 efter 5 omgångar!
GIF Sundsvall ledde Allsvenskan 2016 efter 5 omgångar!