Klubbarna som försvann 

HOIF vann med det här laget Medelpadsfemman 2009. Nu är det inte mycket kvar av den anrika föreningen som bilades i slutet av 1800-talet. Inget fotbollslag, inget hockeylag och inget bandylag. Tre stora lagsporter där man höll god klass. I hockey blev det t o m en säsong i den allra högsta serien tidigt 1970-tal.

 

Det är många klubbar som genom åren har härjat i våra distriktsserier. En del har varit "dagsländor" som nöjt sig med en eller annan säsong medan andra har haft många ärorika år innan man försvann.

På den här sidan så finner ni en hel del föreningar som numera lagt ner sin seniorherrfotboll. I ett par fall finns klubben kvar men har lagt ner sin fotbollsektion, i andra bedriver man fortfarande dam- och/eller ungdomsfotboll och nåt enstaka fall lirar man i Korpen.

 

Här nedan följer en sammanställning i kronologisk ordning på de (herr)lag som inte längre har någon A-lagsverksamhet.
Lag som slagits samman, typ Nedansjö/Västra, anses fortfarande verksamma.
Klubbars andralag (Söråkers FF 2 m fl) samt klubbar som gjort comeback (Torpshammars IF) finns inte heller med.

Texten behöver dock uppdateras då bl a Heffners/ Ortvikens IF, Indals IF, Vattjoms IK, FC GIF Sundsvall Nätverket, Alnö BK och Sundsvall Norra FF lagt ner sina verksamheter senaste åren.

Mycket läsnöje.

/ Janne Pehrsson, LokalFotbollen.nu

 

Fotnot:
Sidan kommer att uppdateras med ojämna mellanrum.

Vill ni komplettera uppgifter eller har några andra spännande fakta om nedlagda föreningar (t ex lagbilder, klubbmärken, kuriosa m.m.) så hör av er till mig via e-post eller tel.

Fagerviks BK
2005 var senast man var i faggorna och kom då 8:a i div. IV. "Faggas" bästa placering i karriären som man även tangerade året innan. Under flertalet år var man Timrå kommuns bästa lag. Bildades som Tallnäs FF. Laget har snart varit borta i seriesystemet men som devisen lyder: "Once A Fagga - always a Fagga".

 

Njurunda SK
Tog över Söröje IF:s verksamhet och hade även samarbete med Njurunda IK. Som bäst i egen regi kom man 2001 då man kom 10:a i div. VI. NSK är väl annars mest känd för sin ishockeyverksamhet där även undertecknad vaktat kassen med varierad framgång.

NSK bedriver fortfarande ungdomsverksamhet inom fotbollen.

 

Stenstadens IK
En dagslända som gjorde en säsong i seriesystemet. Var inte helt oävna och belade 2:a platsen i div. VII Östra 2003. Det var första vändan när även B-lagen fick deltaga i A-lagsserierna.

 

Bybergets IK
En klassisk byaförening. Det var folkfest och livat när By spelade hemma. Åtminstone på 70- och 80-talet. Sin bästa säsong hade man 1987 då man kom 8:a i femman. Senaste säsongen man hade serieverksamhet var 2001 och då kom man 7:a och sist i div. VII Västra.

 

Söröje IF
Söröje IF var en livaktig förening sydväst om Njurunda och var uppe i div. IV i ett par omgångar. Som bäst gick det 1999 då man kom 10:a. 2000 var senaste A-lagssäsong och kom då 3:a i div. VI. Därefter tog Njurunda SK över verksamheten. Bedriver återigen fotboll på ungdomsnivå. Värt att nämna är att Tyresös dammästartränare Tony Gustavsson har ett förlflutet som spelare i "Öjen"!

 

Alby FF
På 1940- och 50-talen tillhörde Alby toppen av vad vårt västra distrikt kunde uppvisa. 1959 var man t ex 5:a i div. IV men var tidigare ännu bättre och deltog i de norrländska serierna motsvarande "div. III och en halv". Idag motsvarande ungefär div. II. 2000 kom man 3:a i div. VII Västra och därefter lade man ner seniorherrfotbollen. Damerna håller dock forfarande lågan vid liv och spelar i div. III. Föreningen fyllde 100 år nyligen!

 

Finsta ABK
Finsta tillhörde i många år inventarierna i Medelpadssexan. Till slut lyckades man ta sig upp i femman och kom då 11:a 1999, och åkte ur - och lade sedan ner verksamheten. Man skall sluta när man är på topp heter det ju...

 

Club Framtiden
Midälvas fruktade "saftpirater". De "oranga" grundades som Club Verdandi - en nykterhetsorganisation. 1994 hade man sin framgångsrikaste säsong och kom då 6:a i div. V. Fyra år senare gjorde man sin senaste säsong med elvamannalag då man kom 5:a i div. VI 1998. Föreningen finns fortfarande men nöjer sig numera med sjumannaspel i korpen med blandat framgång. Dock fortfarande på Midälvagruset!

 

Nacksta IF
En kortlivad förening som kom 6:a i div. VI 1998. Och med det var man nöjda...

 

Haga Boys IF
Var under några år Medelpads poplag nr 1 och hade flera ex-allsvenska Giffare i laget. 1993 var man på vippen att klättra upp i div. III men förlust i sista matchen mot Svartvik gjorde att Selånger smet förbi... Då gick luften ur föreningen och 1998 kom man 11:a i div. V och skulle flyttas ner i div. VI. Då fick det hellre vara...

 

Sundsvall United IF
Bestod av flera gamla veteraner som bl a Martin Lindberg, Classe Söderlund, Ulf Lindgren och Bosse Emsjö. Alla närmare eller passerat de fyrtio. 1985 kom man 2:a i div. IV. 1997 gjorde de helgula sin sista säsong genom att bli 8:a i div. VI.

 

Blomhöjdens BK
Lade beslag på 7:e plats i Medelpadssexan 1995 i sin enda säsong med seriespel. Hade emellertid en avslappnande målsättning; "Viktigare med ett snyggt mål än att vinna matchen".

 

Skönsbergs BK
Höll igång i dryga tiotalet år och kom som bäst 4:a i den s k Höstfemman 1993. Annars var man mest kända att vara ett stabilt div. VI-lag.

 

Haga IF
3:a i Höstexan 1993 var det bästa Haga IF presterade under sin relativt korta levnad.

 

Birsta IF
Var under sina fyra säsonger det riktiga bottengänget. På sina 72 matcher 1991-94 vann man bara sju och förlorade 62! Tre gånger fick man till oavgjort. Målskillnad 58-394! Och då skall man veta att man i Höstsexan 1993 verkligen hade en formtopp då man på 8 matcher hade tabellraden 3 2 3 18-31 11. Utan den raden hade det sett ännu mörkare ut. Men grabbarna skall i alla fall ha en eloge att man aldrig gav upp eller lämnade w.o. Klubben grundades som IF Söråker (se längre ner).

 

Erikslunds SK
En gammal klassisk västraförening som under massor av år tränades av bagaren Werner Urban. Högre än en 7:e plats i div. V 1963 nådde man aldrig. 1975 råkade man ut för rena avrättningen då seriesegrarna Ljustorps IF klädde av ESK med hela 25-2 i i säsongens sista div. V-match. 1993 kom man 11:a i div. VI och sedan dess har vi inte sett fotbollslaget i aktion i medelpadsserierna. ESK driver idag fortfarande flickfotboll och föreningens skidsektion lever vidare i hög välmåga.

 

Inter Sundsvall
En av Medelpads få invandrarklubbar genom åren och hade sin hemvist i Nacksta. Tog sig upp i div. V men där blev det bara en säsong. 12:a och jumbo 1991 gjorde att man hittade någon annan fritidssysselsättning.

 

IBK Sundsvall
Innebandygänget provade på seriespel i fotboll under en säsong - inte helt utan framgång. 4:e plats i sexan 1991 och finfina 70-35 i målskillnad.

 

Tallnäs FF
Pendlade sedan starten på 1970-talet mellan femman och sexan. Som bäst nådde man 8:e platsen i div. V 1981, 1982 och 1989. Startade om 1991 i helt ny regi som Fagerviks BK. För egen del fick jag nåt ryck och fick för mig att spela forward under två säsonger. Spelade på topp med "Pipet" Nyholm men gjorde inga mål. Målen kom istället sedan jag flyttade ner på högerbacken. Fyra mål på fem matcher! En nick, en kanon från 35 meter, en strumprullare och ett tack vare målvaktsschabbel monumentale på en misslyckad djupledsboll från mittlinjen mot Sundsvalls United. Hmmm...en eftertanke. Har spelat i tre klubbar i Medelpad som alla blivit nedlagda. Njurunda IK, Stockviks IF och Tallnäs FF. Inte undra på att man börjar bli lite orolig för IFK Sundsvall som man spelade i som pojk och junior...

 

IF Söråker
Ej att förväxla med Söråkers IF! Blev utnämnd till Sveriges Sämsta Fotbollslag och kom supersist i div. VI 1990. 11:e plats och med noll poäng och en så vass målskillnad som 7-147! Vojne! Vojne!
Det här var egentligen Birsta IF:s första säsong men varför hette man IF Söråker? Jo, helt enkelt en manöver för att få tag i en hemmaplan. Det blev bara en säsong som IF Söråker. Året därpå spelade man som Birsta IF. Inte för att det gick så mycket bättre... (se Birsta IF en bit ovan).

 

Naggens IK
Har producerat en av distriktets värsta måljägare i Roger Mattsson. Roger gick sedan vidare till Ljunga IF där han fortsatte målspottandet. Hans ättelägg Benny är numera spelande tränare i Ånge IF men även provat på allsvenskt spel i såväl GIF Sundsvall som Gefle IF.

5:a i div. V 1979 blev Naggens främsta placering och när man kom 10:a i div. VI 1988 så fick det vara färdigspelat.

 

Gårdsätts BK
Gårdsätt var ett sammansatt namn för Gårdtjärn/Lövsätt i Kovland och var ett gäng som bröt sig ur KIF och tidigt 1980-tal var detta ett klassiskt bottengäng. Jag såg dem t ex på Nackstas grusplan en tidig söndag och deras vänsterback blev kontinuerligt matad med en "kvarting" av sina polare vid sidlinjen. Allt för att orka hålla igång efter nattens festligheter antagligen. Resten av laget var inte heller av högsta klass. 1981 var extra tungt. Sist i sexan, 0 poäng och 9-176 i målskillnad. Paradoxalt blev deras bästa säsong deras sista då man kom 9:a i div. VI 1983.

 

Nacksta BK

Gjorde inte mycket väsen under de år man existerade. Ett typiskt gäng på undre halvan av sexan. Som bäst var man 1982 då man kom 6:a. Året därpå kom man 9:a och sedan var det över.

 

Wallens FF
Helgula Wallens FF bildades av ett gäng essvikare som aldrig lyckades ta en plats i A-laget. Och med de meriter Wallen ståtar med förstår man varför. Man kom 11:a bägge säsongerna man deltog i sexan, 1981 och 1982.

 

 

Fortsättning följer...