Övriga Nyheter 
Lokalfotbollen

Så här ser han ut, Medelpads Fotbollförbunds nye kanslichef Roger Magnusson. Foto: Medelpads Fotbollförbund.
Så här ser han ut, Medelpads Fotbollförbunds nye kanslichef Roger Magnusson. Foto: Medelpads Fotbollförbund.

Roger ersätter Helén som kanslichef på Medelpads Fotbollförbund

(2018-05-17)
Nu är det klart.
Det blir Roger Magnusson som ersätter "inventarien" Helén Björk på Medelpads Fotbollförbund. Helén som nu lämnar sin post som kanslihef efter drygt 22 år.
– Jag brinner för det här med att för många slutar spela för tidigt och hur man ska göra för att behålla dem längre? sedan ska jag fortsätta det jobb som Heléne gjort, det finns påbörjade projekt som ska slutföras, säger Roger Magnusson till st.nu.


Elva år i Sundsvall Hockey

Efter mer än 22 år på sin post valde Helene Björk att sluta som kanslichef på Medelpads Fotbollförbund och satsa på makens företag fullt ut istället.
Nu är ersättaren klar och det blir Sundsvall Hockeys mångårige medarbetare Roger Magnusson som tar över från den 1 juni.
Detta efter elva år i Sundsvall Hockey som anställd men dessförinnan som målvakt i klubben. Målvakt är han fortfarande inom fotbollen. Just nu som tredjekeeper i division 3-laget Sund IF men har även spelat en match med IFK Sundsvall i vår då Sund och IFK har ett samarbetsavtal.
38-årige Roger byter alltså från hockey och klubbverksamhet till fotboll och förbundsarbete.
– Nu får jag lyfta blicken och jobba bredare och mer åt fotbollen och hela distriktet. Jag brinner för det här med att för många slutar spela för tidigt och hur man ska göra för att behålla dem längre? Det är samma sak inom hockey och övriga idrottsvärlden. Sedan skulle jag jättegärna vilja se Sundsvall stå värd för någon typ av landskamp, för damer eller U21 eller något sådant. Nu svävar jag i väg, så vet inte ens om det är möjligt. Men det är sådana saker som jag kommer hålla på med, sedan ska jag fortsätta det jobb som Heléne gjort, det finns påbörjade projekt som ska slutföras, säger Roger Magnusson till st.nu.


Ny utmaning

Varför valde då Roger Magnusson att hoppa på det nya jobbet?
– Det dök upp som alternativ och jag funderade och kände att det skulle vara en rolig och lite annorlunda utmaning. En nystart för mig personligen, säger han och någon längre resväg till jobbet får han ju inte då både Medelpads Fotbollförbund och SundsvallHockey håller till i Nordichallens domäner.
Lokalfotbollen är övertygad om att valet av Roger Magnusson är rätt, och det inte bara för att han är målvakt i hockey och fotboll, utan även med sin rutin från klubbverksamheten samt att han har samlat på sig ett enormt nätverk när det gäller sponsorer. En inte helt oviktig sak i dagens idrott.

texten kan komma att uppdateras med fler kommentarere

Stilige Roger Backlund är enda nytillskottet i MFF:s styrelse. Stilige Roger Backlund är enda nytillskottet i MFF:s styrelse.

Roger Backlund ny i MFF:s styrelse – annars status quo efter årsmötet

(2018-03-01)
Det gick lugnt till på Medelpads Fotbollförbunds årsmöte.
Den sittande styrelsen blev återvald.
Enda skillnaden är att Roger Backlund nu gått in som ordinarie ledamot tack vare rollen som ordförande i domarkommittén. 


Så här ser Medelpads Fotbollsförbunds styrelse ut 2018:
Lena Wallgren, ordförande
Göran Norberg, ordförande Utvecklingskommittén och ansvarig för distriktlagens Förbundskaptener.
Claes Nyman, ordförande Tävlings- och Ekonomikommittén samt Disciplinutskottet.
Carl-Olof Fröberg, ordförande Marknadskommittén.
Göran Amund, ordförande Anläggningskommittén.
Roger Backlund, ordförande Domarkommittén.
• Eva Ödlund
Helén Björk, adjungerad Sekreterare,

Domaren Roger Backlund tror att genusfotboll är framtiden. Domaren Roger Backlund tror att genusfotboll är framtiden.

Genustest inom fotbollen – Medelpad blir första försöksdistriktet

(2017-01-04)
Nu skall fotbollen få ta del av genusforskningen. En forskning som förtäljer t ex att kön är en social konstruktion och ingenting annat.
Därför funderar man på att ta bort speciella herr- eller damserier som det är idag utan i framtiden kommer speciella "henserier" att bildas, d v s samkönade serier.
– Finns ingen anledning varför det skall vara skilda serier för dom olika könen, säger Fredrik Ingeborg Flatán, genusforskningssamordnare för regeringen.
Men idag är det ju ganska stor skillna mellan könen. Jag vill inte vara respektlös men Zlatan är väl ändå ett par klasser bättre än Nilla Fischer?
– Ja, under en övergångsperiod kanske hen-männen ses som aningen bättre. Därför kommer vi i inledningsskedet att förorada tre-fura hon-hen på planen i varje lag, säger F-I Flatén.

Det första distriktet som kommer att införa detta på prov är Medelpad.
– Under tre omgångar direkt efter sommaruppehållet kommer division 5- och 6-serierna att få testa genusfotboll. Vi kommer att kvotera in fyra "hon-hens" i varje lag. Vi är ändå respektfulla att inte lägga det under slutet på säsongerna när serierna avgörs. Det blir då lätt toppningarn då  det är "hen-mäm" som är ledare och tränare och därmed kommer att fuska och se till att kanske göra sina bättre spelare att se ut som tjejer/kvinnor. Åtminstone dom som ser mest feminina ut, säger Flatán och fortsätter.
– Med dessa åtgärder kommer vi också att få en mindre brutal fotboll, mer fairplay och färre okvädningsord mot domare och motspelare.
– Kan blir riktigt intressant i höst. Speciellt som det även gäller domartrion som skall bestå av båda könen, alltså både han-hen och hon-hen och enligt utredningen skall då det helst vara hon-hens som huvuddomare, säger Roger Backlund, ordförande i Medelpads domarklubb, som tror att genusfotboll är framtiden.

Hur ställer sig då tjejerna, hon-hennen, till detta?
– Blir en tuff höst för alla oss tjejer, hon-hens menar jag, då vi skall fylla på i herrserierna. Vi har ju fortfarande våra egna serier att spela i, säger Selångers veteran Angelica Lindholm Forsell angående projektet.
– Men visst kan det bli kul att tunnla några av grabbarna, ler "Angen".
Men vad händer om inte dam-hen-fotbollen når samma kapacitet som herr-hennen?
– Tror inte det kommer att ske men skulle det vara så får det bli en utmaning för oss eller så löser vi det genom att kvotera in ett lämpligt antal hon-hen i varje lag. Problemet löst, säger F-I Flatán.

Klicka här för att läsa mer om genusfotbollsprojektet

Är Lokalfotbollen värd 25 kronor i månaden?

(2017-02-01)
Hur mycket är Lokalfotbollen.nu värd för er läsare?
Finns det t ex intresse att lägga 25 kronor i månaden som Guldmedlem för att sidan skall knna leva vidare?
Lokalfotbollen har fått ett intressant förslag från en trogen läsare.


Till skillnad mot andra lokala medier som skriver om den lokala fotbollen är och har alltid Lokalfotbollen.nu varit gratis.
Dessvärre går inte Lokalfotbollen.nu att drivas utan kostnader. Har nu fått ett par förslag hur jag skall få in lite extra pengar för att kunna hålla "grytan kokande" och även i fortsättningen kunna leverera lokala fotbollsnyheter till er. Sedan synens blev kass har det även varit svårare att ragga sponsorer då det är besvärligt att göra kundbesök numera.

Förslaget är som följer att man skall kunna bli Guldmedlem hos Lokalfotbollen.nu och visa alla läsare att man är med och stöttar mig och sidan. Man får t ex sitt namn på förstasidan under logon Guldmedlem. Summan skulle vara 300 kr/år, d v s 25 kr/månad.
Är det en rimlig ersättning för att Lokalfotbollen skall kunna leva vidare eller är det för dyrt? Har ingen aning vad utfallet skulle kunna bli? Skulle det ge 10, 100 eller 1 000 Guldmedlemmar?
Vad tror ni?
Skulle ni kunna tänka er att det är värt att stödja Lokalfotbollen med 25 kr i månaden för att den skall finnas kvar?
Svara gäraa i kommentarsfältet här nedan. 

Edit:
Lade ut frågan även i Gästboken och där var man måttligt förtjusta över förslaget. Så här tycker man:

Signaturen "C.N.";
Jag kan tänka mig betala. Men är rädd att jag skulle tycka det var pengar i sjön om lokalfotbollen blir lika inaktiv som säsongen 2016 när det var upp till 2 månader sena referat osv.
Du gör det bra , men ska folk betala så är det dags att leverera. Då köps det inte att datorn alltid hänger sig på matchdagar osv.
Det är vad jag tror. Lycka till !

Signaturen "ibbe!:
inte betala då läser hellre st

Signaturen "nätet ska va gratis":
bet- inte för ST och tänker inte bet. för LF. Nätet ska va gratis.

Signaturen "Niklas":
Japp! Gratis är gott! Lokalfotbollen är inte värd 25 spänn i månaden heller så valet är lätt. Börjar Lokalfotbollen ta betalt tackar jag för mig.

Signaturen "Joakim von Anka":
Varför betala för nånting som är gratis? Gratis är gott! Jag är övertygad om att jag har rätt. Du får jaga stålar på andra håll Janne.

Bekymmer för den lokala fotbollen när Nordic Hallen stänger
(2014-12-12)
Nordic Hallen stängs med omedelbar verkan då säkerheten inte längre kan garanteras för utövare och andra som befinner sig i anläggningen.
"Utredningar visar att lokalen är farlig att vistas i. Därför stängs nu hallen i förebyggande syfte", skriver Sundsvalls kommun i ett pressmeddelande.
– Det är bedömt att taket inte är säkert, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef på Sundsvalls kommun till st.nu.


Norrporten och Westhagen öppna hela vintern?

Även för tjugo år sedan stängdes hallen på grund att dom stora snömassor som då tyngde taket. Då fick man emellertid bukt på problemet ganska snart men den här gången ser det ut att kunna bli långvarigt.
Det här ställer till med stora problem, inte minst för våra lokala fotbollslag som tränar och matchar i hallen, och då kanske nyblivna allsvenskarna GIF Sundsvall i synnerhet.
– Vad jag förstår kommer kommunen att öppna både Norrporten och Westhagen men dessa arenor är ju inte optimala när det blir 20 grader kallt eller snöar rejält även om dom har eluppvärmning. Eventuellt kanske det också går att hyra in sig i NCC-hallen i Timrå, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgren.


Vad händer med MittMediaCupen?

Hur länge hallen kommer att vara ur bruk återstår att se då det verkar vara stommen som håller upp taket som är underdimensionerade sett till dagens krav. Dessa är betydligt strängare nu än dom var när hallen byggdes.
På kort sikt har jag svårt att se att inomhusturneringen MittMediaCupen kommer att kunna genomföras om man inte flyttar den till någon passande idrottshall. Det är ju frågan om femmannaspel så det borde fungera. Men finns det några lediga tider? Det är mer tveksamt. Det optimala hade annars varit att flytta turneringen till NCC-hallen men där lär det heller knappast finnas tider på så här kort varsel.
Oklart också i skrivande stund vad som kommer att hända med populära Sundcupen.

Återkommer löpande med mer information.

Genusvansinnet drabbar Medelpadsfotbollen
(2014-04-01)
Medelpad har som första distrikt i Sverige blivit utsedda av Sveriges riksdag som "försökskaniner" när det gäller genuspolitiken.
- Vi kommer inte längre att få ha olika serier när det gäller herrar och damer utan alla kommer att få spela i samma serier. Lagen kommer också att bli uppblandade med båda könen, eller man kanske skall säga ett enda kön, säger Medelpads Fotbollförbunds ordförande Lena Wallgrhen.
Försöket kommer att genomföras redan i år vilket gör att serierna görs om med omedelbar verkan.
- Vi måste lotta om serierna och det gör vi redan idag. Det kommer att bli fyra divisioner lokalt, henfyran, henfemman, hensexan och även då en hensjua, säger ordföranden.
läs mer

Lokalfotbollen spelar SM
(2014-03-21)
Det blir antagligen ingen bevakning av helgens lokala fotboll.
Är nämligen uppe i Umeå och spelar veteranhockey-SM med Sundsvall Hockey.
Ber om överseende. Även Lokalfotbollen kan behöva lite semester :-)

En del lampor har varit ur funktion. Nu ses alla befintliga över, byts ut och dessutom kommer belysningen att förstärkas också på läktardelen på norra. Allt för att höja luxtalet från 800 till internationellt gångbara 1200. Foto: Ludwig Arnlund, ST.

Uppfräschning för 11 miljoner på gång
(2014-03-12)
Lamporna håller på att bytas ut. Fler duschar och nya toaletter byggs i omklädningsrummen – och till sommaren ska konstgräsmattan bytas ut.
– Då har GIF Sundsvall åter en allsvensk arena till sitt förfogande. Återstår för oss själva att kliva upp på samma nivå, säger Urban Hagblom, sportsligt ansvarig i Giffarna.
Det var 2009 som Svenska Fotbollförbundets nya kravlista på arenasidan presenterades. 2014 skulle de olika punkterna vara uppfyllda – för att en arena skulle bli godkänd för spel i Allsvenskan, Superettan och för tre olika UEFA-nivåer.
– IP, eller Norrporten Arena, byggdes 2001 och stod färdig året därefter. Man kan säga att mycket hände på de där åren, från 2001 till 2009, säger Lars-Erik Återgård, kultur och fritidschef på Sundsvalls kommun.
Problematiken är inte ny för de olika parterna och det har äskats och avsatts sju miljoner kronor till den uppfräschning som nu är i full gång.
Det handlar om ny belysning, där 800 lux ska förvandlas till 1200 lux. Allt för att anpassas till de nya kameror som används vid olika tv-produktioner i dag, jämfört med vad som användes tidigare.
Vidare ska tre duschar bli fem och en toalett utökas till tre i varje omklädningsrum.
Och så ska medieutrymmena ses över. Det som fattas i skrivande stund är ett 150 kvadratmeter stort arbetsrum för media.
– Den lokalen finns i byggnaden i dag, men används inte och där förs det fortfarande resonemang mellan de tre parterna: Norrporten–kommunen–Giffarna, förklarar Lars-Erik Återgård.
Mycket görs klart nu i vår. Resten till sommaren.
Då ska också det nuvarande konstgräset bytas ut.
Men den kostnaden ryms inte inom de aviserade sju miljonerna, utan där får man plussa på med ytterligare fyra–fem miljoner.
Minst elva miljoner totalt, med andra ord.
läs mer av Roland Engströms artikel på fotbollspuls.se (länk)

Ordföranden i Medelpads Fotbollsförbund, Lena Wallgren, är orolig för damfotbollens framtid i distriktet. Samtidigt är hon kritisk till hur den rådande situationen har hanterats av klubbarna. Hon vill se ett djupare samarbete mellan föreningarna, för att skapa optimala förutsättningar.

Lena Wallgren fortsätter
(2013-03-01)
Än fattas det en bit till föregångaren Lars-Erik Öbergs 36 år.
Men Lena Wallgren går nu in på sitt femte år som ordförande för Medelpads fotbollförbund.
Årsmötet och omvalet var odramatiskt. Lena Wallgren fortsätter på posten som den högste ledaren för Medelpads fotbollförbund.
2014 ligger nu framför fötterna och hon kan blicka tillbaka på ett år som innehållit ömsom vin, ömsom vatten.
– I damfotbollen har det inte varit positivt; SDFF åkte ur Elitettan men inte bara det. Jag brukar inte tycka om att säga "vad var det jag sa", men det nya seriesystemet passar inte Norrlandsfotbollen och flera lag därunder åkte också ur, säger Lena Wallgren.
Men det fanns som sagt en hel del positivt också, som i västra.
– Ånge ångar på, det är fantastiskt läckert. De gör ett jättejobb där.
– Överlag har vi en fantastiskt bra verksamhet med många duktiga ledare. I förhållande till storleken på vårt distrikt ligger vi långt framme jämfört med övriga landet.Kenneth Fahlberg
/ saxat från Kenneth Fahlberg, ST-sporten (länk)